EPA-EFE/James Ross

Vanredno stanje u Viktoriji moglo bi da se produži za još godinu dana, izjavio je u ponedeljak premijer Danijel Endrjus, objavljujući najmanji dnevni broj (116) novozaraženih od korone u poslednjih šest nedelja.

Ovo je najniža brojka još od 5.jula, kada su zabeležena 74 nova slučaja.

Premijer je tom prilikom rekao i da će tražiti dozvolu Parlamenta Viktorije za produženje vanrednog stanja i posle 13. septembra, jer je to neophodno kako bi “stanovništvo bilo sigurno”.

– To je pravni instrument koji dopušta uvođenje pravila, kao što su obavezno nošenje zaštitnih maski ili COVID-sigurnosni planovi rada za velike i male firme. To je pravni instrument koji stoji iza ograničenja broja gostiju u pabovima, kafićima i restoranima – rekao je Endrjus.

Prema njegovim rečima, ne može se očekivati da će se sve biti završeno do 13. septembra kada ističe sadašnje vanredno stanje, jer se to neće desiti.

– Znači, to će biti ukupno 18 meseci. Šest meseci koje smo već prošli plus još 12 meseci – naglasio je Endrjus.

Pojedini mediji već objavljuju da će vlada Danijela Endrjusa “udariti na veliku blokadu u nameri produžavanja vanrednog stanja na godinu dana”, jer se opozicija i pojedini zastupnici tome žestoko protive.

Vođa opozicije u Viktoriji Majkl O’Brajen rekao je novinarima da će pokušati da blokira nastavak vanrednog stanja, rekavši da je “vlast udarila premijeru u glavu“.

Prema zakonodavstvu, vanredno stanje može da ostane na snazi samo šest meseci.

Inače, svako proširenje ovog naloga zahteva izmene zakona i zahtevaće podršku četiri nevladina poslanika iz manjinskih partija gornjeg doma. Takođe, najpre treba da se okupi Parlament i da počne rasprava o ovom pitanju.

Endrjus je naglasio da produženje vanrednog stanja nije isto kao stanje katastrofe, i da ne predlaže mere 4. faze, kao što je policijski čas od 20 sati. Vanredno stanje, kako je rekao, treba da produži “zdrave razloge“, kao što su nošenje maski i socijalno distanciranje, koji smanjuju mogućnost prenosa virusa korona.

– Moramo da zaštitimo javno zdravlje. Ne može da dođe do ekonomske obnove dok ne rešimo ovaj problem – rekao je premijer Viktorije i dodao da će ubrzo razgovarati sa svim strankama u parlamentu.

– Nadam se da ćemo postići dogovor po više pitanja, najpre kako i kada Parlament zaseda, a zatim i redovan proces neophodan da bi se promene napravile.

Međutim, lider opozicije O’Brajen rekao je da političari nikada ne bi trebalo da imaju nivo kontrole nad životima ljudi koje je premijer predložio.

– Ovo nije čin demokrata, ovo je čin premijera – naglasio je O’Brajen.

Prema njegovim rečima, Endrjus će dozvoliti zasedanje Parlamenta samo da bi “sebi obezbedio ogromnu količinu moći“.

– On već mesecima pokušava da spreči sednicu Parlamenta. Ne želi da se suoči s pitanjima, ne želi da vodi raspravu i sigurno ne želi da uključi bilo koju drugu političku stranku. Jednostavno, želi da zgrabi moć za sebe. Ali, mi kažemo – ne. Podvukli smo liniju. Premijer je otišao predaleko – naglasio je O’Brajen.

Ograničiti produžetak

Liberalno-nacionalna koalicija, koja je na vlasti na Saveznom nivou, ali u opoziciji u Viktoriji, tvrdila da bi produžavanje vanrednog stanja trebalo da bude “strogo vremenski ograničeno”. Navodi se takođe da bi taj produžetak trebalo da važi za “vrlo kratak vremenski period”, ali svakako ne 12 meseci.

Ko dobija ovlašćenja?

Vanredno stanje pruža dodatna ovlašćenja glavnom zdravstvenom zvaničniku za izdavanje uputstava i propisa za obuzdavanje širenja epidemije, stoji u odredbama Ministarstva za zdravlje. To praktično znači, da bi zdravstvene vlasti mogle doneti i neke druge preporuke, a ne samo obavezno nošenje maski i socijalno distanciranje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here