EPA-EFE/Pavel Golovkin

Centralnoafrička Republika bi želela da postane članica BRIKS-a, ali još ne ispunjava kriterijume, izjavila je u intervjuu za Sputnjik ministarka spoljnih poslova ove zemlje Silvi Bajpo-Temon.

– Naravno, Centralnoafrička Republika bi volela da bude članica BRIKS-a. Međutim, ne treba da budemo nerealni, jer postoji i određeni broj kriterijuma. Da li Centralnoafrička Republika ispunjava ove kriterijume? Danas – ne, ali će se fokusirati na to da se podignemo iz pepela, da budemo zemlja koja se poštuje, zemlja sa potencijalom koji se može iskoristiti, jer je Centralnoafrička republika ekonomski veoma jaka država. Nije normalno što smo danas slaba zemlja – rekla je ona.

Istovremeno, Centralnoafrička republika se nada proširenju saradnje sa zemljama BRIKS-a kako bi dobila podršku u različitim projektima, dodala je Baipo-Temon.

BRIKS objedinjuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnoafričku republiku, ali su nedavno 23 države već izrazile želju da se pridruže ekonomskom bloku. Na poslednjem samitu, održanom u avgustu u Johanesburgu, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Iran, Argentina, Egipat i Etiopija zvanično su pozvani da se pridruže BRIKS-u od 1. januara 2024. godine.

4 COMMENTS

  1. A Srbija ? Nas niko nigde ne zove , kao da smo partibrejkersi , samo nas gurkaju i ćuškaju ! Et’ kakav ti je život …….

  2. ŽIVELA EVROPA, ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA.

  3. Maki mrss i ti i tvoja EU.Bolje BRIKS u narednih godina ce Azija biti jaca nego EU.i Sta cemo u EU kad nas Lazu vec 23 godina i Uslovljavaju nas a druge istocno Evropske Clanice nisu ispunili skoro nijedan Uslov i pRimöjeni su u Eu.Kao Bugarska pa Rumunija i sada ce Ukrajina i Moldavija itd pa sta cemo mi tamo ja bih njima svima uveo Vize iz Eu kao sto ce oni nama sa Sistemom ETIAS..

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here