Strahinja Stefanović osvojio je prvu medalju za Srbiju na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu u kajaku i kanuu sprint.

 

Stefanović je u finalu jednoseda na 200 metara u veoma uzbudljivoj trci u kojoj je o konačnom plasmanu morao da odluči foto finiš, osvojio srebrnu medalju. Strahinja je kroz cilj prošao za 35.04 sekunde, samo 0.18 stotinki sporije od olimpijskog šampiona, Britanca Lijama Hita (34.86). Bronzana medalja pripala je Špancu Karlosu Garoteu koji je kroz cilj prošao za 35.12 sekundi.

O jačini trke najbolje govori podatak da su sva devetorica finalista kroz cilj prošla u razmaku manjim od jedne sekunde, a da je razlika među prvom četvoricom iznosila tačno pola sekunde.

Osim što je osvajanjem srebrne medalje u Segedinu titulu viceprvaka sveta dodao i titulu šampiona Evrope za takmičare do 23 godine, Stefanović je izborio i prvu olimpijsku normu za srpski kajak.

Naša predstavnica u jednosedu na 200 metara, Milica Starović, finale u Segedinu završila je na sedmom mestu, pošto je kroz cilj prošla u vremenu 41.91 sekund. S obzirom da u K1-200 kvotu za Olimpijske igre na Svetskom prvenstvu u Segedinu obara prvih pet u finalu, Milica nije izborila normu u toj disciplini. Međutim, s obzirom da pravila podrazumevaju da se norme poništavaju ukoliko neko od takmičara izbori normu u nekoj drugoj disciplini i distanci, postoji mogućnost da će Starovićevoj pripasti norma u K1-200. Milicu danas očekuju još dve trke: polufinale jednoseda na 500 metara (15.00h), kao i polufinale četverca na 500 metara (17.12h).

Titula šampionke sveta u K1-200 očekivano je pripala Lisi Karington sa Novog Zelanda (39.39), srebro je osvojila Poljakinja Marta Valčikijevič (41.33), dok se bronzom okitila Ema Jorgensen (41.34).

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić uputio je čestitku kajakašu Strahinji Sefanoviću za osvojenu srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u Segedinu.

– Čestitam našem Strahinji Stefanoviću na osvojenoj srebrnoj medalji na Svetskom prvenstvu u Segedinu, čime je još jednom pokazao da je srpski kajak u svetskom vrhu! Siguran sam da je ovaj veliki uspeh podstrek i motiv Strahinji, ali i za sve naše reprezentativce, i za olimpijska odličja! Takođe, čestitam celom stručnom štabu i Кajakaškom savezu Srbije. Svaka čast! – navodi se u čestitki ministra Udovičića.

Poslepodnevni program 4. dana takmičenja

U poslepodnevnom programu četiri srpske posade naći će se na startu polufinala na deonicama od 500 i 1000 metara.

15:00 K1-500 polufinale Milica Starović
15:30 K2-1000 polufinale Marko Tomićević, Milenko Zorić

17:12 K4-500 polufinale Nikolina Moldovan, Milica Starović, Kristina Bedeč, Marija Dostanić
17:30 K4-500 polufinale Stefan Vekić, Nebojša Grujić, Vladimir Torubarov, Marko Dragosavljević

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here