Youtube/Al Jazeera Balkans
Džaba mandat: Dritan Abazović i Milo Đukanović

Crna Gora, koju već dva meseca vodi tehnička vlada, mogla bi, tvrde u URA, čiji je lider Dritan Abazović mandatar, da dobije novu izvršnu vlast 15. aprila. Predsednik Crne Gore Milo Đukanović dao je Abazoviću mandat pre mesec dana, a Đukanovićev DPS, koji treba da podrži manjinsku vladu, želi da se u njoj nađu njihovi koalicioni partneri SDP i SD. Mada se od lidera SNP Vladimira Jokovića čulo da u tom slučaju “ne bi bili u toj vladi”, drugi čovek SNP Dragan Ivanović je omekšao stav rekavši da su mogući razgovori i “da ako ne jedna i druga, onda bar jedna, posebno SDP bude deo vlade”. Na to je uzvratio odlazeći premijer Zdravko Krivokapić.

– Ako su u SNP tvrdili da su definisali stav da u neustavnoj vladi ne mogu participirati SDP i SD, tretirajući ih satelitima DPS, ipak zbog opasnosti da ostanu bez fotelja, spremni su na svaki vid ustupaka i poniženja – poručio je Krivokapić.

Ove podele u vladajućoj koaliciji prati i različit stav o izlasku iz krize, pa se partijama koje pokušavaju da sklope manjinsku vladu suprotstavljaju stranke okupljene u Demokratskom frontu i Demokrate koji traže vanredne izbore. DF i v.d. predsednika parlamenta Strahinja Bulajić traži da Abazović vrati mandat i stvori pretpostavke za formiranje “široke tehničke vlade” koja bi pripremila opšte izbore iduće godine. Abazovićeva URA traži od Bulajića da zakaže skupštinsku sednicu i da se na njoj pokaže da postoji većina za formiranje nove vlade.

U pozivu lideru URA za vraćanje mandata, jedan od čelnika DF Nebojša Medojević poručuje da je kriza suviše ozbiljna i duboka i da kao takva traži lidere koji mogu da ujedine naciju i vrate poverenje građana. Da manjinska vlada ne bi bila stabilna, smatraju i demokrate.

Politička kriza je uticala i na donošenje nekih državnih odluka. Mediji su nedavno objavili da “vlada nije uvela sankcije Rusiji”, pošto kabinet odlazećeg premijera Zdravka Krivokapića ponovo nije usvojio odluku o uvođenju sankcija o kojoj su ministri prethodno bezuspešno raspravljali i 17. marta. Nema ni saglasnosti političkih aktera za izbor sudija Ustavnog suda CG, pa zbog odlaska u penziju još jednog sudije tom sudu preti blokada rada. Sada zaseda četvoro od sedam članova, pa bi ih odlazak jednog sudije ostavio bez kvoruma.

Milo na nišanu EU

Poslanici Evropskog parlamenta su među 236 amandmana na nacrt izveštaja za Crnu Goru ubacili i jedan koji se tiče Mila Đukanovića.

U njemu se kaže da je Crna Gora jedna od najugroženijih po korupciji u Evropi i podseća da je Đukanović optuživan za umešanost u neke zloupotrebe na državnom nivou. Ukazano je i da su “Panamski papiri” otkrili su da Đukanović i njegov sin Blažo osnovali ofšor kompanije u nekoliko poreskih rajeva, a šef Delegacije EP za odnose sa Crnom Gorom Vladimir Bilčik pozvao je crnogorske vlasti na temeljnu istragu u vezi s “Pandorim papirima”.