BSS/Emilija Jovanović
Jovan Nikolić

Naša zemlja je, čak 39 godina, čekala da se jedan Srbin okiti zlatom na Evropskom prvenstvu u Beogradu. Post dug skoro četiri decenije prekinuo je Jovan Nikolić, 71 kilogram, 22-godišnji bokser, koji se na nedavnom šampionatu Starog kontinenta popeo na najviši stepenik pobedničkog postolja. Istina, u međuvremenu, odnosno pre dve godine, zlatom su se kitili Rusi pod zastavom Srbije, Vahid Abasov (67kg) i Artjom Agejev (80kg) u Jerevanu, ali je Jovan prvi Srbin posle Ljubiše Simića kome je to pošlo za rukom još od 1985.godine.

– Osećam se isto, kao da se to nije ni dogodilo… Radostan sam i srećan, ali nemam utisak kao da se nešto značajno promenilo – pričao je momak iz Veternika, posle zlata u dvorani “Aleksandar Nikolić”.

Osvajač pehara za najboljeg učesnika na Beogradskom pobedniku 2022. morao je da izbori pet trijumfa da bi stigao do zlata. Redom je eliminisao Grka Hristosa Karaitisa, Španca Franka Martinesa, Stefana Savkovića iz Crne Gore, a potom se revanširao Moldavcu Vasileu Čebotariju.

Zlatno odličje overio je posle rovovske bitke sa reprezentativcem Gruzije Eskerhanom Madijevim, pobedivši ga posle sudijskog preglašavanja. Nijedan njegov meč nije bio lak, ali je završni duel ubedljivo bio najteži.

– Poslednja borba bila je, uf… Do samog kraja, rekao je on.

Naglasioje da neće biti prostora za odmor ni slavlje, pošto mu predstoji period oporavka.

– Nema toga… Imam povredu šake, moraću da proverim i glavu. Posle toga, pravićemo planove za dalje. Stvaramo ih u hodu.

Nikolić je član BK Sombor. Zato je, uz selektora Milana Piperskog, u uglu bio prvi čovek kluba Stojan Knežević, član stručnog štaba. Ipak, posle prvog kola, savete iz ugla dobijao je od Zorana Bačulova, koji ga je trenirao još u kik-bokserskim danima.

– Kako mi ne bi značile njegove instrukcije… Što se tiče adaptacije, prešli smo samo na ruke. Ne znam da li je taj prelaz prošao potpuno savršeno, ali je takav kakav je – u skromnom maniru je podvukao Nikolić.

Jovan je, inače, u ring ušao kao kik-bokser. I tu je imao uspeha, imao je dva evropska zlata u svom uzrastu, jedno svetsko srebro, dva zlata na Svetskom kupu, isto toliko na Evropskom.

– Imao sam sjajnu kik boks karijeru. Završio sam je još 2021. Ostala su mi divna sećanja iz tog perioda.

Prelaskom na boks 22-godišnjak iz Veternika je nastavio da niže uspehe. Zlato i srebro na Beogradskom pobedniku najsjanije odličje na Balkanskom prvenstvu dobili su pozlatu na Evropskom prvenstvu, gde se Nikolić na ceremoniji dodele medalja pojavio ogrnut zastavom sa likom Isusa Hrista. Od ranije je poznato da je Jovan isticao pobožnost kao važan faktor posle svakog trijumfa, a pre finala oglasio se porukom “Slava Hristu” uz priloženu fotografiju istog barjaka u svlačionici.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here