Foto: Instagram
JOVANA JEREMIC

Urednica i voditeljka “Jutarnjeg programa”, Jovana Jeremić, u poslednje vreme privlači veliku pažnju javnosti svojim zanimljivim izjavama.

Zahvaljujući svom radu, izgradila je uspešnu karijeru i postala je televizijska zvezda, ali slobodno možemo da konstatujemo da je postala i internet senzacija čiji su klipovi postali viralni i broje milionske preglede na društvenim mrežama.

Jovana je otkrila kako usklađuje svoje porodične i poslovne odnose. Zatim je iznela svoj stav o tome da muškarci moraju više da zarađuju od žene i iskazala svoju zabrinutost da će nam se porodice raspadati ukoliko žene budu jače od muškaraca.

Retkost je da neko mlad poput tebe ima fakultetsku diplomu, stabilnu porodicu, poslovni uspeh i dobar izgled… Kako postižeš da funkcionišeš na svim tim poljima?

– Ja sam zahvaljujući mojoj majci takva, ona me je vaspitala da moram sve. Uvek nešto mora da trpi, ne može sve uvek u isto vreme. Postoje periodi kad si više posvećen porodici, a manje poslu i obrnuto. Što se mene tiče, ja mogu za sebe sa 30 godina da kažem da sam ozbiljna poslovna žena i da sam karijeristkinja koja ne može da funkcioniše, a da nema porodicu. Moje shvatanje porodice je dosta moderno, ali tradicionalno, ali ne konzervativno. Ja volim modernu verziju braka, gde se muž i žena nadovezuju i potpomažu u smislu da moraju da se razumeju i da budu partneri. Taj tradicionalan deo se nadovezuje na to da ja ipak volim da je muškarac jači od mene i da volim da je muškarac taj koji vuče više, koji ima više i zarađuje više. Muškarac koji zarađuje manje od žene uvek će imati kompleks, a ako nema on, onda ima kompleks ta jaka žena koja živi sa njim. Iz tog razloga muškarci moraju da budu jači, jer sve je više slabića. Odatle i ona moja čuvena rečenica “Nisu krive žene što su jake, već muškarci što su slabi”. Prema tome, muškarci moraju da se vrate svom izvorištu, da krenu da zarađuju novac, jer muškarac mora da zarađuje novac, žena ne mora. Mi smo obrnuli uloge, mi sad imamo više žena koje bolje zarađuju od muškaraca. To je problem današnjice, raspadaće nam se porodice u nenormalnoj brzini. Imamo majke i očeve koje pogrešno vaspitavaju sinove. Vaspitavaju ih da budu devojčice, umesto da budu dečaci. Muško dete, ako mi Bog bude dao da ga imam, biće vaspitano po najstožoj spartanskoj disciplini.

S obzirom na to da si poslovna žena, da li bi mogla da funkcionišeš samo u krugu porodice? Kažeš da je muškarac taj koji zarađuje, da li bi ti mogla da budeš samo domaćica i da se ne baviš javnim poslom?

– Naravno da ne. Ja nikada ne biram, uvek od svega uzmem najbolje, ali ako bih morala da izaberem, uvek bih izabrala pre karijeru. Zato što je karijera nešto što je moje izvorno, a porodica je nešto što je dodatno uz to. Ja svoju snagu crpim iz posla. Možda će to kasnije da me prođe, ali sada je tako i dok je tako nema razloga da se odričem ni jednog ni drugog, kad mogu i jedno i drugo da uskladim.

Kakav bi bio tvoj savet za savremene žene koje ne mogu da se izbore na više frontova sa diktatom kakav nameće današnjica?

– Žena mora da bude multipraktik i mora na prvom mestu da bude negovana i lepa. Onda dolazi ono što ti godine daju, ako si na vreme ulagao, a to je obrazovanje. Ja mnogo cenim obrazovane ljude, ali ništa od lepote i obrazovanja ako nisi sposoban. Na prvo mesto osobine ličnosti stavljam sposobnost i brzinu. Ne podnosim spore ljude, ne podnosim žene koje “njanjaju”, koje kada ustanu ne umeju da ti kažu odsečno “dobro jutro, došla sam”. Ja bih to stroga disciplina, u vojsku, pa kad prođu vojsku neka ustanu, popiju kafu i onda neka se obrate nekome. Mi idemo iz krajnosti u krajnost. Mislim da žene treba da se vrate na one stare naše bake partizanke koje su bile presposobne žene. One možda nisu bile obrazovane, ali su bile visprene, prirodno pametne i pre svega sposobne. Moj kraj daje takve žene, to ti je Šumadija. To su ti izvorno inteligentne žene koje znaju šta hoće u životu. Takve žene jedino mogu opstati danas u ovom ludom vremenu, sa ovako slabim muškarcima gde je alfa mužijak redak primerak svoje vrste.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here