pixabay.com
Saudijska Arabija

Kosovo je proizvod Amerike, ono je bilo pozvano da otvori ambasadu u Jerusalimu i to su uradili poslušno, jer drugi izlaz nisu ni imali, kaže nekadašnji diplomata Vladislav Jovanović, prenosi Politika.

Odluka Izraela da prizna Kosovo doneta je pod američkim pritiskom, izjavio je izraelski ambasador u Srbiji Jahel Vilan i naglasio da je takva odluka doneta definitivno protiv izraelskih interesa u Srbiji i protiv njegovih ličnih interesa.

Ipak, Vilan je naglasio da Izrael nema razloga da povuče priznanje ove kvazidržave budući da je Kosovo odavno najavilo otvaranje ambasade u Jerusalimu, na šta su se obavezali dokumentom koji su u septembru potpisali u Vašingtonu.

Kosovo radi kako Amerika kaže…

Munjevita najava otvaranja ambadasade u Jerusalimu iznenadila je čak i same Izraelce, navodi u razgovoru za Politiku bivši diplomata Vladislav Jovanović. Ova odluka će, kako naglašava, sasvim sigurno prouzrokovati zamrzavanje odnosa pojedinih islamskih zemalja sa Kosovom.

Ambasador Palestine u Srbiji Muhamed Nabhan potvrdio je pre nekoliko dana da je ta zemlja pokrenula inicijativu u Organizaciji islamske saradnje (OIS) da se zamrzne članstvo Kosova zbog otvaranja predstavništva u Jerusalimu.

Mnoge od ovih država najverovatnije ne bi zvanično povukle odluke o priznavanju, ali veliki broj njih sasvim izvesno ne bi više pružao podršku Kosovu u nastojanjima da se učlani u međunarodne organizacije. Ukoliko bi članice OIS-a prihvatile palestinski zahtev, Priština bi se suočila s velikim gubitkom podrške jer je kosovsku nezavisnost priznalo 30 od 57 zemalja koje su u ovoj organizaciji.

Turska pogođena, ali…

Vladislav Jovanović podseća za da je prištinska vlast pristala da otvori ambasadu u Jerusalimu jer su to zahtevali Amerikanci, što je njima najvažnije. Trampova Amerika, objašnjava Jovanović, vodila je izrazito proizraelsku politiku, i to na način koji je bio veoma očigledan. Nisu to nimalo skrivali već su forsirali bliskoistočni proces na način koji Izraelu pogoduje.

– Kosovo je proizvod SAD, ono je bilo pozvano da to uradi i to su uradili poslušno, jer drugi izlaz nisu ni imali. Njihova jedina politika je da slede američke naloge – kaže Jovanović

Podseća da je Turska veoma pogođena ponašanjem Kosova i to nije prvi put. Ipak, Jovanović ne veruje da će Ankara da odustane od dalje podrške Kosovu, jer je ta podrška proizvod njihove vekovne saradnje i spajanja kroz istoriju Otomanske carevine.

Islam nema veliki značaj za kosovske Albance

Organizacija islamske saradnje nije preterano važna prištinskoj vlasti, mišljenje je politikologa Jelene Vukoičić. Kada je u pitanju status Kosova i njihova politika, oni su mnogo više oslonjeni na Vašington nego na Brisel i Berlin. Arapske države, kako dodaje, nemaju neku posebnu ulogu u regionu. Amerika, smatra Vukoičić, preko kosovskih Albanaca ostvaruje neke svoje interese u želji da dominira Balkanom.

– Za razliku od Bošnjaka, islam ima manji značaj za kosovske Albance. Oni su pitanje religije prevazišli kada je su rešavali nacionalno zaokruživanje. U Albaniji imamo tri različite vere, tako da su Albanci mnogo manje oslonjeni na islamski svet – pojasnila je Vukoičić.

S druge strane, kako navodi, Albanci su svesni da će značajan broj islamskih država zahladneti odnose s njima, pa sigurno ne bi otvorili predstavništvo u Jerusalimu da Amerikanci to nisu izričito zahtevali.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here