pixabay.com

Kafa je jedno od najpopularnijih pića na svetu, pa se tako peko dve milijarde šoljica ovog napitka konzumiraju svakog dana. Nije tajna da ljudi piju kafu kako zbog njenog ukusa, tako i zbog efekata koje ona navodno ima na organizam.

Efekti kafe na produktivnost su dobro poznati i dobro dokumentovani, a mnogi je nazivaju drogom kapitalizma, zahvaljujući njenoj nenadmašnoj moći da nam pomogne da završimo stvari, toliko da je 1950-ih pauza za kafu bila deo jednog američkog zakona zahvaljujući njenoj sposobnost da „promoviše veću efikasnost i dovede do boljih poslovnih performansi“.

Ovo se dogodilo nakon što je ustanovljeno da radnici u fabrici kravata obave onoliko posla za šest sati koliko su ranije uspevali za osam, pod uslovom da su imali dve pauze za kafu dnevno.

Međutim, novo istraživanje sa Univerziteta Njukasl u Australiji ukazuje na to da je ideja da vam kafa „daje“ dodatnu energiju zapravo laž, u stvari, ona samo „krade energiju“ od ostatka dana i stvara dugotrajni umor. Kako to znamo? Sve se svodi na jedinjenje koje se zove adenozin, piše D’Marge.

Šta je adenozin?

Adenozin pomaže u regulisanju ciklusa spavanja i buđenja. Kako vaš dan napreduje, nivoi adenozina se povećavaju jer je on nusproizvod upotrebe energije u vašim ćelijama. Kada se adenozin veže za recepktore, on govori vašem telu da sporije troši energiju, zbog čega se osećate umorno. Kada odete na spavanje, potrošnja energije opada, nivoi adenozina opadaju i budite se osveženi.

Ovde kofein „stupa na scenu“. Možda ćete se i dalje osećati malo pospano kada se probudite (nedostatak sna, nekoliko čaša alkohola previše i stres mogu biti krivci za to), pa ćete popiti šoljicu kafe. Međutim, kofein u vašoj kafi je sličnog oblika jedinjenju adenozina, tako da se vezuje za iste receptore, pa blokira njegovo dejstvo, zbog čega se osećate manje umorno.

Adenozin koji kofein blokira ne nestaje. Na kraju, kofein se razgrađuje i sav nagomilani adenozin se vezuje za receptore koje je tražio. Zbog toga vam kofein zapravo nikada ne daje dodatnu energiju, samo vam kupuje vreme pre nego što vas umor sustigne.

Da biste i pored ovih negativnih efekata imali koristi od kafe, bar kada je u pitanju vaša produktivnost, potrebno je da je konzumirate u pravo vreme.

Popijte kafu kasnije u toku dana

Kortizol je hormon stresa koji čini da se osećate budno. Prirodno je da je na najvišem nivou kada se probudite. Stoga vam možda ipak neće trebati kafa u jutarnjim časovima.

Štaviše, što je manje adenozina u vašem organizmu, manje ćete se osećati umorno i manje kofeina koji konzumirate može da blokira adenozin. Zato ima smisla da popijete kafu kasnije tokom dana kada se već osećate umornije; kofein će u tom slučaju mnogo više nadomestiti nedostatak energije, prenosi City Magazine.

Naravno, ne bi trebalo da pijete kafu previše kasno, jer ćete time poremetiti svoj san, a bez dobrog sna, možete zaboraviti na produktivnost, budnost, fokusiranost i druge pozitivne efekte kafe, zbog kojih je mnogi od vas i piju.

1 COMMENT

  1. Lepo je to “popijte kafu kasnije u toku dana”, ali treba dočekati to kasnije. 🙂 Mene kafa razbudi i zato je pijem, a tačno je da posle nekog vremena imam utisak da sam još umornija…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here