Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Mreža podzemnih tunela ”Petlja Rozel“ (Rozzelle Interchange), koja je izgrađena da bi olakšala i rasteretila saobraćaj na nekim od najprometnijih sidnejskih saobraćajnica, izazvala je potpuni kolaps na ulicama u ponedeljak ujutro.

Dugo iščekivano otvaranje najkompleksnije mreže tunela u Australiji, preselo je mnogim stanovnicima lučkog grada koji su se tog jutra zaputili na svoja radna mesta. Izuzetno prometna saobraćajnica Viktorija Roud bila je potpuno blokirana kilometarskim kolonama u sve tri trake u smeru prema centru grada.

Razlog za opšti haos su nejasni putokazi postavljeni pred ulazom u novi tunel, koji spaja Ajron Kouv most sa Mostom Anzaka. Na velikoj tabli u četiri reda piše: ”Tunnel, City, to M8 toll, Port Botany”, što je očigledno bilo zbunjujuće za većinu vozača, koji su u poslednji tren menjali trake i prelazili u krajnju levu, koja je sada jedina koja s mosta vodi dalje na Viktorija Roud.

Zapravo, vozači nisu znali da je ta deonica tunela, koja se završava izlazom na Most Anzaka, zapravo – besplatna! Takođe, natpis ”Port Botany“ je mnogima ”govorio“ da iz tunela neće moći da izađu pre luke, koja se nalazi sasvim na jugu grada, nedaleko od aerodroma.

I državni zvaničnici složili su se da su putokazi nejasni i najavili njihovu promenu.

– Slažem se da signalizacija nije dovoljno dobra, jer mnogi nisu bili svesni da se za taj deo tunela ne plaća putarina – rekao je premijer NSW Kris mins i najavio hitnu zamenu putokaza.

Petlja ispod Rozela građena je četiri godine i sastoji se od 16,6 kilometara tunela, koji spajaju auto-puteve M4 i M8 sa mrežom saobraćajnica WestConnex i mostom Anzaka, s ciljem bržeg putovanja od zapada grada prema centru i dalje ka jugu, kao i radi rasterećenja Paramata Rouda, najprometnije saobraćajnice u Sidneju.

Kada se putokazi promene, a vozači naviknu, ova basnoslovno skupa mreža tunela trebalo bi da mnogima olakša i ubrza putovanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here