commons.wikimedia/Gojanovic123456789
Hrvatski MiG-21

Hrvatska do 2023. godine više nema šansu da nabavi novi borbeni avion, a pitanje je može li do tada da nabavi neki kvalitetan polovni, koji bi mogao da bude modernizovan, a piloti i mehaničari obučeni i prilagođeni postojećoj infrastrukturi, piše zagrebački “Jutarnji list” i konstatuje da je Hrvatska na pragu odluke da joj vazdušni prostor čuvaju savezničke NATO članice.

List podseća da je ministar odbrane Damir Krstičević prvi put prethodnih dana jasno poručio da ni ova vlada neće rešiti pitanje borbenih aviona i to, kako navode, tri godine pre spuštanja na zemlju svih MIG-ova, jer im ističu resursi.

Poljska je pre nekoliko dana ugovorila nabavku 32 američka aviona F35. Prvi će joj stići za četiri godine. Bugarska je prošle godine kupila osam aviona F16 blok 70/72. Isporuka je 2023. i 2024, podseća list.

“Jutarnji” takođe navodi da je Hrvatska u proces nabavke novih borbenih aviona krenula pre punih trinaest godina. Vreme je, ističe list, utrošeno uzalud jer je Hrvatska sada na pragu odluke da joj vazdušni prostor čuvaju savezničke NATO članice, najverovatnije Mađarska i Italija.

List konstatuje da je situacija s borbenim vazduhoplovstvom pred kolapsom, na šta, kako kažu, ukazuje i činjenica da su vojni komandanti počeli javno da iznose podatke o lošem stanju i šalju kritike političarima.

Da bi Hrvatska mogla da zatraži nadzor svog vazdušnog prostora od NATO saveznika, prvi je nedavno progovorio generalni direktor Glavnog štaba viceadmiral Robert Hranj.

– Mi kao članica NATO-a imamo određene opcije na raspolaganju, kada vam države NATO-a u dogovoru s vama pružaju pomoć. Ja se samo nadam da to neće biti dugotrajno rešenje – rekao je tada Hranj.

Na njega se nadovezao komandant HRZ-a general Mihael Križanac. “Imamo mi mehanizme kao i druge članice NATO-a koje nemaju tu sposobnost”, poručio je Križanac. A potom političarima kazao ono što se godinama javno nije čulo od jednog vojnog komandanta:

– Ako je cena nekog silovanja rešenja to da ja odlazim udovicama na vrata, ja to prihvatiti neću.

“U Hrvatskoj se 13 godina potrošilo na izradu studija, analiza, izuzetno loš remont MIG-ova koji smo masno platili, a danas imamo tek osam aviona na papiru i dva do četiri na raspolaganju”, navodi list i dodaje da je sproveden jedan tender koji je propao zbog uverenja da je Izrael najjači na svetu, a da vlasništvo američkog proizvođača ne znači ništa.

U projekcijama budžeta za naredne godine sredstava za avione nema.

Ako sledeća vlada ne bude HDZ-ova, ona će ići na analiziranje svih odluka pa i ove i ponovno će se izgubiti vreme, navodi list i konstatuje da do nekog možda novog udesa MIG-a, kada će Hrvatska spustiti sve preostale avione na zemlju, obavestiti NATO da ne može da žuva svoj i zajednički saveznički prostor i tako završiti priču o borbenom vazduhoplovstvu.

4 COMMENTS

  1. Некад нисмо ни знали за њих. Некад смо их се бојали. Некад смо се “братски” волели. А данас пуцамо од смеха кад чујемо о њима.

  2. Što bi se reklo: Svoji na svome!” Ostvaarenje tisućljetnog sna da budemo nezavisni! Od svih osim od NATO! Čestitamo!

  3. Hrvatima nikada nece dozvoliti lovacku avijaciju jer su mali i nebo ce im cuvati malo vece komsije Austrija ili Italija naravno za pare. Isto kao sto Makedoniji koja je Nato clanica nebo cuvaju Grci. Potpuno isti primer jer Hrvatska je mala Nato clanica na nivou Makedonije i Albanije. Eto Albanija ima kao i Hrvatska migove 21, helikoptere svoje ali i americke donacije i sve je transportno kao i u Hrvatskoj a i slicni su u polozaju teritoriji i broju stanovnika. Da hrvati smeju ili mogu da kupe lovce pa do sada bi kupili bar 2 komada ako nista drugo da imaju kontrolnu granicnu paru, za hitne slucajeve i eventualno civilne delegacije, pa bi posle lagano razmisljali o eskadrili. Ali im to nije dozvoljeno kao ni Albaniji i svi smo videli kako su ih osamarili kao balavo neposlusno dete kada su pomislili da mogu i smeju da kupe lovce, iako su to avioni bili stari skoro 50 godina, mislim na izraelske f 16 ice Barak. Sada samo zamajavaju javnost i kupuju vreme jer ne smeju da priznaju narodu da ce im nebo cuvati Talijani i da kao mala Nato clanica nemaju pravo na lovce ni na jurisno desantne helikoptere, znaci nista ubojito, samo transportno. Makedonci i Albanci su priznali svom narodu da ulaskom u Nato savez svoje nebo prepustaju komsijskim lovackim eskadrilama iako sa istim tim sto im cuvaju nebo imaju neresene teritorijalne sukobe, ali gazde su rekle sto su imale i tako i bi, isto i sa Hrvatima kakav su samar dobili kad su samo pomislili da bi mogli imati svoje lovce…hehhehe…jadno..Tako da, najbolje bi bilo da Srbiji daju da im cuva nebo jer ona ima resurse da cuva svoje, njihovo i nebo republike Srpske i bilo bi im daleko povoljnije nego da im Talijani paraju nebo jer svi znamo kako su alavi na njihove otoke i gradove juzno od Capo di Istrio i smatraju ih svojim, a mozda im ih uzmu jednog dana, nikad se ne zna. Zivi bili pa videli. A drugo zapanjen sam kako sve nase Nato komsije kupuju jednomotorce, uglavnom F 16 i Jas Grippen koji su kao izmisljeni za nase Pancire koje takve jednomotorce skidaju kao osamucene komarce sa neba.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here