commons.wikimedia
Nosač aviona (Foto: Ilustracija)

Južna Koreja planira da od naredne godine počne gradnju svog prvog nosača aviona i kupi nove letelice namenjene za njega.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje još prošle godine je reklo da je zainteresovano za gradnju „velikog višenamenskog transportnog broda“. U nacionalnom planu za 2021-2025. godine, objavljenom ove nedelje, se prvi put eksplicitno ističe da je Seul posvećen gradnji nosača aviona.

– Brod deplasmana 30.000 tona biće nosač aviona sposoban za transport vojnih trupa, opreme, materijala i može da nosi lovce sposobne za vertikalno poletanje i spuštanje“, navelo je ministarstvo odbrane.

Plovilo će, kako kažu, omogućiti vojsci da se lakše kreće, suzbije pretnje i prebacuje trupe i opremu u problematična područja i da ima ulogu kontrolnog broda za mornaričku grupu.

Južna Koreja će zbog toga kupiti američke F-35B višenamenske lovce, jedine avione trenutno u produkciji sposobne za vertikalno poletanje i spuštanje.

Uprkos tome što se ne navodi cena, nova verzija američkog lakog nosača aviona „Amerika”, koja ima deplasman od 43.000 tona, košta oko četiri milijarde dolara, dok je cena svakog F-35B 122 miliona dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here