Južnjačka lepotica, jeziva Savana

0

 

Zbog španske mahovine koja visi sa skoro svakog drveta grad izgleda jezivo kao iz horor filmova

Kao da i to nije dovoljno, bestseler Džona Berenta iz 1994. godine, zanosne i manje-više tačne priče o misterioznom ubistvu gradskog glavnog zavodnika, stavio je ekscentrični i "uvrnuti" karakter stanovnika Savane pred celi svet da ih posmatraju.

 

Posetioci masovno dolaze (turizam u Savani se deset puta uvećao posle objavljivanja knjige) da se uvere u duhove zaposednutih kuća, čudne likove i zastrašujuće priče i legende sparne južnjačke lepotice.

Aberkorn ulica krije najjezivije groblje u Savani, groblje Kolonial Park. Masonske cigle uz zapadnu ivicu groblja su postavljene da bi se osiguralo da ono što je pod zemljom tu i ostane.

 

Kada ste u Savani trebalo bi otići na kratki izlet na Vrajt skver, jedan od nekoliko ukletih trgova u Savani. Priča se da su za to odgovorni osuđenici na smrt koji su baš na tom trgu vešani i da zbog toga ni sa jednog stabla ne visi španska mahovina, koja se inače protegla čitavim gradom.

Skoro svaka građevina u starom delu grada imala je svog duha kroz istoriju, ali nisu sve priče dokumentovane. O Gusarevoj kući postoje razni pisani tragovi u kojima se navodi da su smrt i ubistva bili česti pratioci kuće. Dokumenti govore i o tajnim prolazima ispod građevine iz kojih su dopirali razni glasovi, krici, zapomaganja i ostala čuda.

 

 

Kuća sagrađena na grobnici 1.500 američkih vojnika

 

U blizilini Savane se nalazi i mesto na kome se odigrala druga najsvirepija bitka Rata za nezavisnost. I kako to ovde biva, neko je na mestu neobeleženih 1.500 grobova sagradio kuću 1840. godine. Sorel-Vid kuća privlači sve, od klinaca, zaljubljenika naučno-fantastičnih filmova, do lovaca na duhove.

A, ko baš želi da ulovi duha može da iznajmi sobu u Koe Hausu, kući u kojoj se dvoje blizanaca udavilo u dimnjaku. Posle tragedije, sobe blizanaca su zazidane, a legenda kaže da dečji duhovi i dalje u njima borave.

 

 

Kuća blizanaca koji su se udavili u dimnjaku i čije su sobe posle nesreće zazidane

 

 

Ne plašite se duhova dece? Onda možete da iznajmite sobu 204 u Krčmi 1790, najukletijem hotelu u Americi, u kome se izvesna Ana, kojoj je verenik slomio srce, ubila skočivši sa prozora sobe 204.

 

 

Spomenik Male Grejsi urađen je prema njenoj poslednjoj fotografiji i onome kako je izgledala kada je umrla od groznice. zbog toga je ovo najjeziviji spomenik u gradu.

 

Popodne je pravo vreme da se poseti još jedno istaknuto groblje, Bonaventura, koje se nalazi na samoj ivici grada. Tu su spomenici zaista priča za sebe, ali ni jedan ne uvlači toliko jezu u kosti koliko zastrašujući grob Grejsi Votson. Od njega su i najhrabriji pobegli najbrže što su mogli. “Mala Grejsi“ je umrla 1889. tokom epidemije žute groznice u Savani. Priča se da njen duh opseda Maršal haus, još jedan poznati hotel u Savani.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here