B. Cvetojević
Vladika Siluan otvara festival

Povodom današnjeg velikog praznika Srpske pravoslavne crkve – Dana Svetog Save, protekle subote je u manastiru kraj Kanbere koji nosi ime najvećeg srpskog duhovnog učitelja i prosvetitelja, počeo 39. Svetosavski omladinski festival. Više od dve hiljade duša okupilo se na manastirskom imanju u Holu, kako bi bili deo tradicionalnog sabora naše zajednice čiji se počeci vezuju za osamdesete godine prošlog veka.

Posle jutarnje liturgije i litije oko velelepne manastirske crkve, okupljeni narod koji je pristigao mahom iz Kanbere, Sidneja, Melburna i Volongonga, sjatio se na plato ispred konaka, gde je episkop Mitropolije australijsko-novozelandske gospodin Siluan u pratnji sveštenstva, svečano otvorio Festival.

– Čast mi je i zadovoljstvo da vas sve pozdravim i da otvorim naš 39. Svetosavski omladinski festival. Neka nas Gospod uvek ovako obraduje, neka srpski opanak zaigra danas i neka se svi veselimo. Imamo pravo na to i veselimo se zato s našim prijateljima koji su došli ovde da podele radost našeg velikog praznika – kazao je vladika Siluan.
Episkop se zatim obratio predstavnicima ambasada koji su bili specijalni gosti Festivala.
– Posebno pozdravljam predstavnike diplomatskog kora, našeg ambasadora Miroljuba Petrovića, kao i ambasadora bratske Rusije, doktora Alekseja Pavlovskog i njegovu porodicu – rekao je Siluan i praćen uzvicima odobravanja i burnim aplauzom obratio se Njegovoj Ekselenciji Pavlovskom na tečnom ruskom jeziku.

Episkop je pozdravio i zamenicu ambasadora BiH Zoricu Zirojević, za koju je naglasio da dolazi iz Republike Srpske, kao i otpravnicu poslova ambasade Severne Makedonije Gretu Stanoevsku.

Od tinejdžera do starina

Nakon očitane molitve, Festival je i zvanično otvoren, a to je bio znak da zagrmi narodna muzika na platou ispred manastirskog konaka. Nije trebalo mnogo da na desetine okupljenih zaigraju kolo, u kojem je bilo naroda svih životnih dobi, od veselih tinejdžera, do časnih starina u poznim sedamdesetim koji su prateći omladinu na najbolji način pokazali koliko su mladi duhom.

U prostranoj sali manastirskog konaka sve je vrvelo od mladosti u narodnim nošnjama, koja je imala privilegiju da na bini pokaže koliko dobro vlada folklornim igrama. Krcata trpezarija aplauzima je najpre pozdravila dve grupe domaćina, dece koja folklor vežbaju pri Crkvi Sveti Sava na Fareru. Pošto su dobro zagrejali dlanove pozdravljajući ples starije grupe, usledila je lavina ovacija za najmlađe, koji svoje prve korake u tradicionalnim igrama uče od koreografa Božane Pašić, dugogodišnje aktivne članice folklornih grupa i jedne od osnivača Srpskog folklornog društva Kanbera.

Pošto je i ova sjajna grupa darovitih folklornih igrača prikazala svoj raskošan repertoar, veliku zahvalnost im je izrazio lično ambasador Miroljub Petrović. Naime, ovi divni mladi ljudi su svojom energijom i ogromnim zalaganjem uspeli da ožive srpsku zajednicu u Kanberi, koja je u jednom ne baš kratkom periodu posustala i dramatično izgubila svoje spone i nekada prepoznatljivo zajedništvo.

– Moja posebna zahvalnost ide Srpskom folklornom društvu Kanbera, koje je i danas i te kako pokazalo koliko mnogo je uspelo da uradi. Ne smemo zaboraviti da je bilo i doba kad gotovo ničega vezanog za našu zajednicu nije bilo u Kanberi. Hvala vam što ste se organizovali i uspeli da povratite ono što je sada opet za ponos i radost celokupne srpske zajednice u ovom gradu. Živi bili – poručio je ambasador Petrović, a okupljeni narod je burnim ovacijama pozdravio folkloraše.

Da nas bude sve više!

Na scenu su zatim izašli igrači KUD “Karađorđe” iz Sidneja sa savršeno pripremljenim igrama iz okoline Dimitrovgrada, koje je za njih postavio koreograf Aleksandar Popović. Nažalost, oni su bili i poslednji koji su nastupili prvog dana. Upravo to je i najveća primedba organizaciji, koja je s obzirom na brojnost srpskih ansambala i folklornih društava trebalo da okupi neuporedivo više mladih koji neguju tradiciju srpskog naroda. Pošto se na greškama uči, ostaje nam da se nadamo da će jubilarni, 40. Svetosavski festival iduće godine okuiti daleko više dece i omladine iz svih krajeva Australije.
A koliko je mladost značajna za sutrašnjicu srpske zajednice na Petom kontinentu mogu da posvedoče i reči vladike Siluana, koji je poželeo da se u što većem broju okupljamo u manastiru Sveti Sava kod Kanbere na mnoga leta koja dolaze.

– Bez naše omladine nema ni sadašnjosti ni budućnosti srpske zajednice. Živi bili! Sabrali smo se u ovoj našoj svetosavskoj svetinji koja nas povodom ovog velikog praznika okuplja već 39. put. Slava Bogu, da ova naša okupljanja potraju još dugo godina i da nas svaki naredni put bude još više – poželeo je episkop Siluan.

Svetosavski festival biće završen danas, obeležavanjem slave Sveti Sava. Sveta liturgija počeće u 10 sati ujutro, nakon čega će uslediti osveštavanje slavskih znamenja i trpeza ljubavi na koju su svi dobrodošli.

Rusi i Srbi braća zauvek

Specijalni gost Festivala bio je ambasador Rusije, Njegova ekselencija Aleksej Pavlovski, koji je istakao neraskidive veze između dva naroda.
– Možda bi bilo nepotpuno da kažem da se moja porodica i ja ovde osećamo kao kod kuće. Ovo je i više od toga, jer u ovom manastiru nismo gosti, ovde smo najbliža rodbina – istakao je Pavlovski. – Bratstvo naših naroda nije od juče ili prekjuče, već je mnogo dublje i utkano je u istoriju. Vreme ne može da oslabi naš odnos i bliskost, već ga samo pojačava. Ni udaljenost ne može da nam stane na put, gde god da živimo, pa tako i ovde u Australiji. Srbi i Rusi su uvek braća.

Majstori kuhinje

Vladika Siluan zahvalio se na organizaciji proti Đuri Đurđeviću i njegovom timu okupljenom oko Crkve Svetog Georgija u sidnejskoj Kabramati. Grupa vedrih i nasmejanih žena i muškaraca iz ove parohije zaista su se potrudili da sve protekne u najboljem redu, a naročito su se istakli sjajno pripremljenom trpezom. Svi gosti su uživali u raznim specijalitetima, od pečenja, preko roštilja, do bureka, krofni i raznih slatkiša, a za svaku pohvalu je i ljubaznost vrednih parohijana iz Kabramate.

Šala oca Đure

Zahvaljujući se parohijanima iz Kabramate i ostalim volonterima na uloženom trudu, otac Đuro Đurđević nije odoleo da se na sebi svojstven način našali na svoj i na račun svojih saradnika.
– Narode, ako ima nekih primedbi na bilo šta, javite se bilo kojem članu našeg tima iz hrama Svetog Georgija. A, ako ima nešto dobro onda se slobodno javite meni – izmamio je otac Đuro salve smeha okupljenih.

Zapevali sveštenici

Oduševljenje okupljenog naroda zaslužila su dvojica srpskih sveštenika koji su pokazali zavidno pevačko umeće. Prvi se mikrofona latio protođakon Petar Mrakić, brat vladike Siluana koji ga je i pozvao da pokaže šta zna. Školovanim glasom dostojnim operskog pevača protođakon Petar zapevao je narodne pesme i podigao prisutne na noge. Nešto kasnije, zavidan glas predstavio je i protojerej Miodrag Perić iz Lazarice, koji je otpevao pesmu ponosnog srpskog naroda iz Crne Gore.

Ne damo svetinje!

Sa sabora u Manastiru Sveti Sava upućena je i glasna poruka podrške našem narodu u Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji.
– Pozdravljamo braću i sestre u stradaloj Crnoj Gori. Ne damo svetinje, ne damo svetosavske svetinje – uzviknuo je vladika Siluan, što su skandiranjem ove parole pozdravili svi okupljeni. – Pozdravljamo i našu mučeničku i napaćenu braću i naš najsvetiji oltar Kosovo i Metohiju. Nikad ga se nećemo odreći!

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here