pixabay.com

Sve ono što je ukusno ljudima ne bi smeli da konzumiraju i njihovi četvoronožni ljubimci. Neke namirnice i napici su toksični, a u najgorem slučaju za pse mogu biti fatalni.

Tako grožđe sadrži oksalnu kiselinu koja kod pasa može izazvati akutno otkazivanje bubrega i može biti opasna po život.

Psi se ne bi smeli domoći ni kafe, jer njen sastojak metilksantin zahvata njihov nervni sistem i u nekim slučajevima može rezultirati smrću. Simptomi su napadi, drhtanje, nemir, hipotermija, dijareja, povraćanje i srčana aritmija.

Kakao i čokolada su problematični zbog tobromina, gorkog alkaloida. Za štence i manje pse čak i male količine mogu biti fatalne.

Sirov pasulj sadrži fitohemaglutinin koji može uzrokovati zgrušavanje crvenih krvnih zrnaca. Posledice su oticanje jetre, groznica i grčevi u abdomenu, piše dpa. Kuvani pasulj za pse nije štetan.

Sumporna kiselina iz crvenog luka uništava pseća crvena krvna zrnca. Luk je za pse otrovan već u količini od pet do deset grama po kilogramu telesne težine. Najčešće rezultira prolivom, pojavom krvi u urinu, povraćanjem i teškim disanjem.

Kosti živine su oštre i lako se lome, što može dovesti do ozbiljnih povreda usne šupljine, grla i želuca kod pasa, a avokado sadrži hemijski spoj persin koji izaziva dijareju i povraćanje i za pse može biti vrlo opasan.

I ksilitol, zamenski šećer koji se nalazi u nekim proizvodima, može biti fatalan za pse jer izaziva pojačano lučenje insulina 10 do 30 minuta nakon konzumacije, a to vodi u hipoglikemiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here