EPA-EFE/Michael Reynolds
Džo Bajden

Ključni odbor Predstavničkog doma Kongresa SAD prihvatio je predloge zakona o povećanju poreza za kompanije i bogate.

Razlog je pomaganje u finansiranju budžetskog plana predsednika Džoa Bajdena vrednog 3,5 biliona (3.500 milijardi) dolara.

Odbor Predstavničkog doma koji je zadužen za razmatranje budžeta, a u kom zastupnici demokrata imaju većinu, odobrio je većinom glasova delove predloga budžetskih zakona koji se odnose na poreze.

Porez na dobit kompanijama povećan sa 21 na 26,5 odsto

To uključuje podizanje najviše stope poreza na dohodak sa 37 na 39,6 odsto i najveće stope poreza na dobit kompanija sa 21 na 26,5 odsto.

Prema planu, povećala bi se stopa poreza na kapitalnu dobit sa 20 na 25 odsto za Amerikance s oporezivim prihodom iznad 400.000 dolara i dodao prirez od tri odsto na prihode veće od pet miliona dolara, prenosi Index.

Mišljenje odbora predstavlja preporuku čelnicima Predstavničkog doma i Senata dok će se u narednim nedeljama raditi na konačnim verzijama zakona o porezima i potrošnji.

Demokrate, koje imaju za cilj da usvoje zakon bez podrške republikanskih zastupnika, ne mogu da dopuste da izgube više od tri glasa u Predstavničkom domu i nijedan glas u Senatu.

Povećanje poreza očekivani je predlog, s obzirom na to da su za vreme korona-krize vlade Donalda Trampa i Džoa Bajdena odobrile velike fiskalne podsticaje kako bi se pomoglo građanima u prevladavanju krize i podstakao oporavak ekonomije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here