Kako cene rastu kad nema inflacije?!

N. S. Preradović - Vesti
0
Pixabay.com

“Inflacija je u proteklih šest godina bila niska i stabilna na nivou od oko 2,0 odsto, što očekujemo i za ovu i narednu godinu”, naveo je viceguverner Željko Jović.

Mlađen Kovačević, ekonomista u izjavi za “Vesti” kaže da stalno poskupljenje poljoprivrednih proizvoda, kao što su paradajz, luk i paprike ne ide u prilog konstataciji da je inflacija stabilna.

– Trebalo bi da se dobro analizira šta to poskupljuje, a šta eventualno ima nižu cenu. Zahvaljujući jakom dinaru uvoznici nabavljaju sve i svašta, tako da su supermarketi preplavljeni kineskim lukom i argentinstkim pasuljem – kaže dr Kovačević.

Na žalost kvalitetniji domaći proizvodi su skuplji, zbog loše poljoprivredne strategije i malih subvencija.

– Ipak uprkos jakom uvozničkom lobiju, teško je konstatovati da je inflacija niska i stabilna – kaže naš sagovornik.

Prema njegovim rečima nema najava da će cena domaćem paradajzu biti znatno niža ni tokom septembra.

Inače Jović je takođe naglasio da su nastavljena pozitivna fiskalna kretanja i da budžetski suficit u prvoj polovini godine iznosi 0,7 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Sve navedeno, kaže, postignuto je uprkos nepovoljnom delovanju pojedinih faktora iz međunarodnog okruženja, prvenstveno usporavanja globalnog privrednog rasta zbog najava dodatnih protekcionistickih mera i zaoštravanja geopolitičkih tenzija.

Dodao je da to “istovremeno potvrđuje da je jačanjem domaće ekonomije, pre svega zahvaljujući ostvarenom smanjenju interne i eksterne neravnoteže i povoljnim makroekonomskim izgledima za naredni period, povećana njena otpornost na nepovoljne uticaje iz međunarodnog okruženja”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here