pixabay.com

Iako smo se radovali letu, toplotni talas koji je stigao u Srbiju podsetio nas je da najlepše godišnje doba ima i onu manje lepu stranu – znojenje usled visokih temperatura.

Osobe koje su sklone pojačanom znojenju imaju dodatni problem, pogotovo prilikom izbora obuće. Ali, čak i u japankama i papučama noge neprijatno klize i neprijatno mirišu.

Jedno od efikasnih rešenja je potapanje stopala u crni čaj, piše The Sun.

– Taninska kiselina u crnom čaju pomaže u saniranju znojavih stopala koja neprijatno mirišu – kaže pedijatar Džeki Sutera.

– Natapanje stopala u mlaki crni čaj privremeno smanjuje ili zatvara znojne kanale i pore i ubija površinske bakterije koje fermentišu i šire neprijatan miris.

Kako koristiti crni čaj za znojava stopala?

Dr Sutera ističe da je stopala neophodno potopiti u čaj kad su čista i suva.

Skuvajte dve kesice crnog čaja u 200 mililitara vode. Sačekajte da se čaj prohladi, pa izvadite kesice, sipajte čaj u lavor i potopite stopala. Držite ih tako 10 minuta, a onda ih izvadite iz lavora i ostavite da se osuše na vazduhu.

Drugi razlozi za prekomerno znojenje i neprijatan miris stopala

Tropske vrućine nisu jedini razlog zbog kog neki ljudi pate od prekomernog znojenja i neprijatnog mirisa nogu.

Hiperhidroza može da se javi čak i ako organizam nije previše zagrejan.

Još jedno stanje koje može da izazove neprijatan miris stopala je takozvano atletsko stopalo koje se javlja usled prisustva gljivica. Uglavnom se javlja kod sportista, ali i kod mnogih koji dugo vremena u kontinuitetu provode u uskoj obući.

 

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here