Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kućni ljubimci poput pasa i mačaka zbog svoje dlake su izloženi još većim opasnostima u letnjim mjesecima nego ljudi. Postoji nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da smanjite mogućnost da vaš voljeni mezimac dobije toplotni udar.

Neke rase podložnije su toplotnom udaru od drugih

Buldozi i labrador retriveri spadaju u grupu pasa koji su podložniji toplotnom udaru od drugih rasa. U rizičnu grupu spadaju i svi psi koji imaju debelo krzno, zdravstvene poteškoće ili višak kilograma.

Toplotni udar može se dogoditi i na 22 stepena

Umor usled visokih temperatura kod kućnih ljubimaca može se dogoditi u roku od 15 minuta od izlaganja visokoj temperaturi. Životinje su vrlo dobre u skrivanju simptoma pa je važno posvetiti im veliku pažnju, čak i kada su temperature relativno prijatne, odnosno iznose oko 22 stepena.

Često im menjajte posude s vodom

Ne terajte svoje kućne ljubimce da čekaju ispod slavine koja curi u potrazi za vodom. Redovno čistite posudu s vodom i menjajte im svežu vodu kako bi izbegli dehidraciju.

Dodajte u vodu nekoliko kockica leda

Trener pasa Nikol Elis savetuje da psima u posudu s vodom stavite i nekoliko kockica leda, kako bi voda što duže ostala osvežavajuća. Možete im dati ohlađene komadiće lubenice koje ste zamrznuli u manje kocke.

Držite pse podalje od vrućeg asfalta

Ako ne možete da držite ruku prislonjenu o vruć asfalt duže od pet sekundi, to je jasan znak da je on pretopao za šapice vašeg voljenog psa. Upravo zato šetajte psa u ranim jutarnjim ili kasnijim večernjim časovima.

Dopustite im da se rashlade

Većina pasa voli se da se osveži u vodi pa ako ste u prilici odvedite ih na neku plažu za pse ili im dopustite da se okupaju u dečjem bazenu u dvorištu svoje kuće. U svakom slučaju, poželjno je izbegavati igre sa štapom jer one nisu dobre za vašeg psa.

Nekad ih je bolje ostaviti kod kuće

Tokom lepih sunčanih dana mnogi vlasnici pasa će poželeti da na izlet povedu i psa. Zbog krzna oni se lakše zagrevaju od ljudi pa ih je nekad bolje ostaviti u klimatizovanom domu.

Ohladite ih modnim dodacima

Od toplotnog udara vašeg psa može spasti i poneki modni dodatak. U prodavnicama za kućne ljubimce prodaju se marame za hlađenje koje psi nose oko vrata, a koje im pomažu da podnesu jake letnje vrućine. Na tržištu su dostupne i prostirke za hlađenje koje su prigodne za domove bez klimatizovanih uređaja ili za boravak na plaži.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here