T. Ostojić
Roks je jedan od omiljenih delova centra Sidneja za izlaske

U nadi da će ubrzati nacionalnu ekonomiju nakon recesije podstaknute virusom korona, vlade australijskih država i teritorija ponudile su ili još nude vaučere kako bi podstakle građane da ih koriste u različite turističke ili ugostiteljske svrhe.

Međutim, ono što može da vas odmah deprimira je činjenica da u kojoj god državi da se pojave ovi vaučeri, planu skoro za sekund.

Nedavno je Viktorija ponovo ponudila vaučere u iznosu od 200 dolara svojim građanima i sve je otišlo, putem interneta, u roku od deset minuta.

Vaučeni za sve Ozije

Južna Australija

Najavljen je treći krug besplatnih sredstava usredsređenih posebno na smeštaj i turističke atrakcije širom Južne Australije.

Na raspolaganju će biti vaučeri od 50, 100 i 200 dolara. Registracija za ove vaučere počinje krajem aprila, pošto prođe sezona uskršnjih praznika.

Da bi građani mogli da koriste ove vaučere u određenim restoranima ili hotelima, prodavci usluga moraju prethodno da se registruju, a više informacija biće dostupno kada bude utvrđen datum za podelu sledeće runde vaučera.

Za razliku od većine drugih, ovi vaučeri će biti dostupni svim stanovnicima Australije starijim od 18 godina, s tim da će građanima Južne Australije biti dostupno više vaučera nego građanima koji dolaze iz drugih država.

Teritorija glavnog grada

Kanbera je pokrenula probnu verziju vaučera za popust “Choose CBR“ pred kraj 2020. Ljudi koji žive u Kanberi ili su u poseti glavnom gradu, dobijali su dnevne digitalne popuste u ugostiteljskim, turističkim i maloprodajnim firmama širom grada.

Učesnici su svakog dana dobijali paket vaučera za popust u ukupnom iznosu od 40 dolara, podeljeni na dva od 2,5, jedan od pet, deset i 20 dolara. Popust se primenjivao na minimalne iznose potrošnje.

Šema je uključivala čitav niz firmi iz glavnog grada, uključujući restorane, teretane, barove i frizere.

Za vaučere su mogli da se prijave svi stariji od 18 godina, koji posećuju ili žive u ACT. Bilo je potrebno boraviti u Kanberi na dan izdavanja vaučera.

Ova akcija je završena 24. decembra prošle godine, ali vlada ACT je najavila izdavanje novih vaučera početkom 2021. godine.

Vaučeri za stanovnike određene države

Kvinslend

Početkom marta najavljeni su vaučeri za odmor u Kernsu i na Velikom koralnom grebenu, ukupno vredni 15.000 dolara. Vaučeri će moći da se iskoriste u vreme praznika, a vrednost jednog vaučera je 200 dolara. To je popust do 50 odsto, što znači da je neophodno da se potroši najmanje 200 dolara, kako bi se iskoristio jedan vaučer.

Vaučeri će biti dostupni za ture, galerije, izložbe, iskustva sa kopna, iz vazduha ili vode. Prodavci su morali da se odluče za program, tako da stanovnici mogu da iskoriste vaučer samo kod firmi koje su se odlučile da učestvuju u programu.

Pravo na vaučere su imali stanovnici Kvinslenda stariji od 18 godina, s tim da je 13.000 vaučera pripalo je onima koji žive van regije Kenz i Velikog koralnog grebena, dok je 2.000 vaučera dobilo lokalno stanovništvo. Registracija za ovu šemu je sada zatvorena.

Viktorija

U ovoj državi je bila ponuđena regionalna šema putnih vaučera koja pokrivaju smeštaj, ulaznice za razgledanje grada (kao što su galerije ili muzeji) i ture po regionalnoj Viktoriji, reci Jari i poluostrvu Mornington. Predstoji slična šema za Melburn.

Ukoliko se potroši minimalno 400 dolara, moglo je da se dobije 200 dolare nadoknade, koliko je vredeo jedan vaučer.

Pravo na vaučere su imali Viktorijanci stariji do 18 godina. Svako domaćinstvo je moglo da dobije samo jedan vaučer. Uslov je bio i da se putuje u tačno određenom periodu, kao i da se dostavi dokaz da se noćilo najmanje dve noći u plaćenom smeštaju.

Prva runda vaučera je bila na snazi od 12. decembra 2020. do 22. januara 2021. Druga je aktuelna od 27. januara do 1. aprila 2021, a treća runda vaučera može da se koristi od 6. aprila do 31. maja 2021. Međutim, ovi vaučeri su razgrabljeni za svega 10 minuta pošto su pušteni u ponudu na sajtu.

Najavljeni su i vaučeri za Melburnu, sa više detalja koji tek dolaze.

Novi Južni Vels

“Dine and Discover NSW“ je paket od četiri bona, dva za ugostiteljstvo i dva za kulturni događaj. Ovi vaučeri vrede po 25 dolara i ne mogu da se kombinuju, i svaki vaučer može da se koristi samo jednom.

Početak korišćenja vaučera očekuje se do kraja marta 2021.

Dva od četiri bona mogu da se koriste za ručak ili večeru u restoranima, kafićima, barovima, pabovima i klubovima od ponedeljka do četvrtka, isključujući državne praznike.

Druga dva mogu da se koriste za zabavu i rekreaciju, uključujući kulturne institucije, živu muziku i umetnička mesta – bilo koji dan u nedelji, isključujući državne praznike. Podstiču se firme koje su zainteresovane za učešće u programu da prijave svoj interes.

Vaučeri ne mogu da se koriste u maloprodaji, za duvan, alkohol, kockanje ili smeštaj.

Trenutno je program na probi u sidnejskom Roksu i u mestu Broken Hill u unutrašnjosti Novog Južnog Velsa, a učešće je samo na poziv. Kada budu dostupni u celoj državi, pravo na ove vaučere će imati svi punoletni stanovnici Novog Južnog Velsa.

Za dobijanje vaučera biće potrebno da se otvori poseban nalog, ali broj izdatih vaučera neće biti ograničen.

Severna Teritorija

Ova australijska teritorija je ušla u treći krug izdavanja turističkih vaučera. Svaka osoba može da zatraži jedan vaučer za smeštaj i razne aktivnosti u Severnoj Teritoriji.

Vaučer vredi do 200 dolara i isto toliko mora da se potroši da bi se iskoristio. Opcionalni bonus predviđa da može da se traži vaučer u većoj vrednosti od 200 dolara, s tim da osoba mora da dokaže da je putovala 400 kilometara dalje od svog prebivališta.

Svi stanovnici Severne Teritorije stariji od 18 godina mogu da se prijave, s tim da je broj vaučera ograničen.

Treća runda je trenutno otvorena, ali ima najava da će ih biti još u budućnosti.

Tasmanija i Zapadna Australija su takođe, nudile vaučere u 2020. godini, ali ti programi više nisu dostupni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here