EPA/Christian Bruna
Sebastijan Kurc

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je sinoć da podnosi ostavku nakon što je osumnjičen u korupcijskom skandalu.

Taj potez dolazi nakon što su ga austrijski tužioci osumnjičili u slučaju korišćenja javnih sredstava za plaćanje oglasa u jednom tabloidu u zamenu za praćenje i favorizovanje u anketama Kurca i njegove Austrijske narodne stranke (ÖVP) .

Rekao je da su optužbe protiv njega pogrešne i da bi on lično bio zahvalan kad bi se prezumpcija nevinosti odnosila podjednako na sve ljude.

“Važnija mi je moja zemlja od mene”

– I ja sam samo čovek. Važnija mi je moja zemlja od mene – rekao je Kurc i dodao da se zbog toga morao povući.

– Ono što nam sada treba je stabilnost – kazao je i dodao kako se povlači da bi sprečio haos i osigura stabilnost.

I dalje planira da ostane na čelu svoje konzervativne stranke ÖVP. Inače, krajem avgusta Kurc je izašao na unutarstranačke izbore kao jedini kandidat i dobio 99,4 odsto glasova.

Sinoć je za svog naslednika na mestu kancelara predložio šefa diplomatije Aleksandera Šalenberga.

Vođa Zelenih i vicekancelar Verner Kogler rekao je da je zadovoljan, što znači da je Kurc uspeo da spasi vladajuću koaliciju.

“Verujem da je ovo pravi korak za budući rad vlade”, rekao je Kogler u saopštenju, dodajući da je imao “vrlo konstruktivan” radni odnos sa Šalenbergom.

Pokrenute dve istrage protiv Kurca, on odbacuje optužbe

Državno tužilaštvo za privredni kriminal pokrenulo je istragu protiv Kurca i još nekoliko istaknutih članova ÖVP. Tereti ih da su još 2017. proneverili novac koji su koristili za medijske kampanje u korist narodnjaka. Kao protivuslugu je ministarstvo finansija u istim medijima zakupljivalo reklamni prostor.

Optužbe se odnose na razdoblje iz 2017. pre nego što je Kurc postao šef ÖVP, a kasnije i kancelar.

Protiv njega se vodi i istraga zbog navodnog lažnog svedočenja pred parlamentarnim odborom za rasvetljavanje tzv. Ibica skandala u jeku kojeg je na proleće 2019. pala i tadašnja narodnjačko-slobodarska vlada, sastavljena od narodnjaka i ekstremne desnice. I za taj slučaj Kurc je odbacio krivicu.

Koaliciona vlada ÖVP/FPÖ, na čelu s Kurcom, pre dve godine je raskinuta nakon što su čelni političari desno-populističkog FPÖ, pre svega predsednik stranke i tadašnji vicekancelar Kristijan Štrahe, uhvaćeni prilikom pokušaja prodaje političkog uticaja stranim investitorima u zamenu za stranačke donacije.

Pokušaj podmićivanja je snimljen tajno tokom jednog sastanka na Ibici, zbog čega se i čitav kompleks pitanja pokrenutih s tim u vezi naziva afera Ibica.

Državno tužilaštvo za privredni kriminal je u sredu izvršilo pretres u nekoliko ministarstava i u samom kancelarskom kabinetu zbog istrage sa sumnjom pronevere i korupcije protiv Kurca i još devetoro političara među kojima je i nekoliko bliskih saradnika austrijskog kancelara.

“Postoji sumnja da su sredstva iz ministarstva finansija bila utrošena na manipulisana ispitivanja javnog mnjenja koja su bila stranački motivisana”, stoji u saopštenju tužilaštva.

Rezultati ovih ispitivanja su, kako je nadalje saopšteno, nakon toga bili objavljivani u tabloidu “Esterajh” i drugim medijima iz ovog koncerna, a sve u svrhu stvaranja političke prednosti za Kurca.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here