Youtube
Voleo žene i viski: Orson Vels

Svako od jugoslovenskih glumaca angažovanih u filmu imao je svoj doživljaj velikih svetskih zvezda sa kojima su provodili dane snimajući zahtevne scene u ratnom spektaklu. Jedan od njih, makedonski glumac Kole Angelovski prisećao se dogodovšitna sa snimanja Neretve. Kako je radio i kao novinar, Angelovski je iskoristio da slavnog Orsona Velsa pita za intervju.

– Pristao je, ali mi je već sutradan rekao da nije raspoložen i da će umesto njega odgovarati njegova sekretarica, Olgica Palinkaš, hrvatska Mađarica, koja zna sve o njemu.

Ispostavilo se da mu je trideset godina mlađa Olgica bila ljubavnica koja je razgovor sa mladim glumcem iskoristila da Velsa napravi ljubomornim. Angelovski i ona tako su se obreli na Neretvi, u jednom starom turskom mestašcu, lepom i za slikanje.

– Ona je bila erotsko-seksualno raspoložena, pa sam to iskoristio da joj postavim i par pitanja za tadašnje erotske magazine “Start” i “Čik” – priseća se popularni Kole.

Ali kad su se posle tri sata vratili, članovi ekipe mu uglas povikaše: “Beži, Kole, ubiće te!” Vels, koji je predhodno popio dve litre viskija, ljut kao ris i ljubomoran kao pas, silazi niz stepenice uspravljen kao grizli. Olgica nije stigla ni da zucne, a on joj je već zalepio šamar. Potom je psujući jurnuo za Angelovskim.

– Posle tri dana, kada se Vels ohladio doznao sam o čemu se radilo. Olgica je u kujundžijskom dućanu u Mostaru nameračila srebrnu ogrlicu staru vrednu 5.000 dolara. Vels nije hteo da joj kupi, a ona, da bi mu se osvetila, htela sa mnom da ga napravi ljubomornog. Na kraju je tu ogrlicu, ipak, kupio – prisećao se Angelovski za časopis “Spona”.

Naopake revolucije

Orson Vels je u filmu glumio senatora jugoslovenske vlade u izbeglištvu, gubitničke, četničke strane.

Genijalnom autoru filmskog klasika “Građanin Kejn” na snimanju je u jednom momentu izletela rečenica: “Sada imamo vojsku, ajde da rušimo Tita”. Ubrzo se mudro ispravio konstatacijom: “Ma sve te revolucije ionako završavaju naopako.”

Snimatelj nije preživeo

Prema priči dr Želimira Maštrovića bilo je mnogo povređenih za vreme snimanja filma i čak sedam smrtnih ishoda!

– Većinom se radilo o saobraćajnim nesrećama i samoubistvima – tvrdi Maštrović, koji je kao vojnik JNA sa diplomom Medicinskog fakutleta, bio angažovan da radi kao lekar na snimanju.

Na setu je poginuo snimatelj Đorđe Đokica Jolić, tako što mu je jedna od betonskih bombi zabila kroz objektiv kamere.

Sutra – Kako je nastao najskuplji jugoslovenski film (4): Jul Briner oživeo ruskog minera