EPA/JUSTIN LANE
Sergej Lavrov

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov odbacio je kao mit to da Kina predstavlja pretnju po Rusiju, prenosi TASS.

Navodi se da je Lavrov u intervjuu ruskom listu “Argumenti i fakti” poručio da “Kina ne predstavlja nikakvu pretnju po Rusiju”.

– Konačno rešenje pitanja rusko-kineske granice odavno je postignuto. Nepostojanje teritorijalnih zahteva zabeleženo je u bilateralnom Sporazumu o dobrosusedskim odnosima i prijateljskoj saradnji iz 2001. godine. Imajući to u vidu, za pokušaje isticanja mita o kineskoj pretnji vidi se da potiču od onih koji su zabrinuti zbog konstruktivnog razvoja rusko-kineskih odnosa – rekao je Lavrov.

Navodi se da je, komentarišući glasine da oko 12 miliona Kineza živi na ruskom Dalekom istoku i u regionima Sibira, Lavrov je naveo da sumnja u preciznost tih podataka i dodao da je zabrinutost u vezi sa tim pitanjem očigledno preuveličana.

– Smer koji Rusija i Kina slede ka jačanju dobrosusedskih odnosa višeznačan je i dugoročan i ne pogađaju ga kratkoročne fluktuacije. Rusko-kineska saradnja nije usmerena protiv bilo koga. Njen glavni cilj jeste da pomaže društvenom i privrednom razvoju i prosperitetu naših nacija i naroda – kazao je Lavrov.

1 COMMENT

  1. Ma nemogu ništa da nškode dobrim odnosima kine i rusije , jedu se živi jer znaju da će im istok doći glave.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here