pixabay.com

​Dok se ljudi zabavljaju, za pse i druge životinje ovo doba godine je noćna mora.

Od straha beže, skrivaju se, drhte, odbijaju da izađe napolje i obave nuždu… Pokušajte da im maksimalno olakšate život.

Zatvorite prozore i spustite roletne. Napravite ljubimcu mirnu oazu, stavite na pod ćebence i pokrijte ga nečim što ima vaš miris, možda jaknom ili vašim pokrivačem – to će ga umiriti. Budite uz njega dok najgora buka pred ponoć ne prođe. Ako kupatilo nema prozore, životinji možete i tamo da napravite mirno utočište.

Ukoliko vam ljubimci borave u dvorištu, pustite ih tokom novogodišnje noći u kuću kako bi im stres bio što manji.

Pre nego što očekujete najgoru buku, pustite mu laganu muziku, nemojte da divljate i urlate već budite mirni i opušteni. Ta energija će se preneti na vašeg ljubimca i biće mu lakše.

Takođe, imajte na umu da to što se pas prošle godine možda nije bojao buke od pirotehnike ne znači da se neće bojati i ove. Obratite pažnju na njegovo ponašanje.

Još nekoliko korisnih saveta:

Ako već dobro poznajete svog ljubimca i znate da je strah koji oseća zbog petardi veliki, posetite veterinara i tražite neki preparat za smirenje. Takvih preparata trebalo bi da bude i u nekim trgovinama specijalizovanim za kućne ljubimce, ali u tom slučaju pitajte veterinara za savet oko doziranja i mogućih nuspojava.

Iako je pas možda naučen da šeta bez povoca, ne preporučuje se u ovo vreme ići bez njega.

Što se dan bliži kraju, to je pucnjava petardi češća i intenzivnija. Bljeskovi, glasni pucnjevi i miris baruta izaziva veliki stres kod pasa. Obavite jednu dužu šetnju ranije ujutro kako bi zadovoljili njegovu dnevnu potrebu kretanja, a popodne pokušajte da ga izvedete nakratko kad procenite da je najmirnije.

Pustite ga da se smiri uz vas. Mnogi ljubimci se umire kad se smeste pored svojih vlasnika na kauču ili krevetu.

Ukoliko ne žele da jedu, moguće da je u pitanju stres i strah. Ostavite mu činijicu s hranom pa neka jede kad poželi.

Svaki pas se razlikuje u reakcijama na pucnjavu pirotehnike. Neki su tihi i preplašeni, a neki panično laju i ne ponašaju se uobičajeno. Važno je ne vikati i dodatno ih plašiti, već pokušajte da ih smirite uz igračke ili omiljene poslastice.

Obmotajte ga tkaninom, metodom “Thundershirt”

Društvo za zaštitu životinja sa Filipina “Philippine Animal Welfare Society” (PAWS) je na Tviteru objavilo odličan trik kako umiriti kućnog ljubimca i tako mu pomoći da sa što manje trauma preživi praznike.

Radi se o tome da mu se oko tela zaveže komad tkanine na određeni način. Kažu da to deluje umirujuće na psa kada se u njemu pojavi nagon za begom. Nazvali su to “Thundershirt”. Možete za to koristiti i šal ili obično platno.

U vreme praznika mnogi psi i mačke u panici beže pokušavajući da se zaštite od buke, iako zapravo ne znaju kuda idu. Osim opasnosti od direktnog povređivanja petardom, veliki nivo buke može oštetiti sluh životinja jer je osetljiviji od ljudskog.

Petarde mogu da preplaše i povrede životinje. Oko 5.000 kućnih životinja godišnje umire od srčanog udara izazvanog eksplozijom petardi”, upozoravaju Prijatelji životinja.

Kod pasa se javljaju cviljenje, drhtanje, slinjenje, odbijanje hrane, bežanje i skrivanje, grebanje, odbijanje odlaska u šetnju i obavljanja nužde, pa čak i agresivno ponašanje. Taj strah može da poprimi takve razmere da može izazvati i srčani udar. Kod mačaka se javlja skrivanje, grebanje, oblizivanje i slinjenje, i takođe odbijanje hrane.

Izbegavajte naglo izlaganje životinje izvoru straha misleći da će se tako navići, šetati bez povoca jer ljubimac može da se uplaši, pobegne i izgubi se i nikako nemojte da paničite. Ne ispaštaju samo kućni ljubimci, već i sve druge životinje koje se nađu blizu eksplozija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here