Kako “nestaju” skupi automobili?

0

Pajser i kalauz više niko ne koristi, automobili se sada kradu sa daljine
 

Istražitelji Agencije su tokom operacije ciljano pretresli luke širom Velike Britanije. Tamo su pronašli vozila dobro skrivena u kontejnerima, gde su ih lopovi smeštali među hranu i odeću, a neki automobili su bili sakriveni iza velikih komada kartona.

 

Otkriveno je i da su neki lopovi bili toliko uvežbani i ureženi da su ukradeni auto mogli da izvezu iz zemlje za manje od sat vremena od krađe. Osim vozila poput BMW, "audija", "rendž rovera" i drugih, policija je u kontejnerima pronašla skupocene delove sa najmanje 29 ukradenih BMW-a koje su lopovi prethodno rastavili.

 

Ukradena vozila se jako cenjeni među lopovima jer zadržavaju vrednost prilikom preprodaje u bilo kojem delu sveta. Najčešće budu prodata klijentima u Africi, Kipru, SAD, pa čak i u Maleziji i Mjanmaru.

 

"Izvoz i prodaja ukradenih vozila na crnom tržištu je unosan posao za organizovane grupe. Ovakva vrsta kriminala ne pogađa samo vlasnike vozila nego i proizvođače, osiguravajuće kuće i druge biznise povezane s njima", rekao je Tom Daudal iz Agencije za suzbijanje kriminala.

 

Metode koje lopovi koriste prilikom krađe uključuju hakovanje računarskih sistema u automobilima, zaplenu ključeva prilikom provala u kuće, kao i upotrebu lažnih dokumenata prilikom iznajmljivanja vozila.

 

Stručnjaci smatraju da su lopovi opremljeni uređajima kojima mogu da programiraju novi elektronski ključ kada provale u automobil i uređajima koji hvataju kodove kada ga vlasnik otključava. Takođe, smatraju da koriste programe kojima uz pomoć satelita "preuzimaju" vozila. Tako ih iz daljine mogu otključati i upaliti.

 

Mnogi uređaji koje koriste se mogu jeftino nabaviti na internet stranicama koje su registrovane u Bugarskoj. Na njima su objavljena i uputstva za korišćenje "alata".

 

Ovakav nčin krađe je ranije uočen na nekoliko modela, ali policija sada smatra da su sva moderna vozila ugrožena. Zbog toga savetuju vlasnicima da ih ostavljaju na osvetljenim mestima i da koriste zaštitu na upravljaču, menjaču i papučicama, ali i uređaje za praćenje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here