Pre nego što krenemo sa korišćenjem pegla kako bismo svoju odeću doveli do granica savršenog, postavlja se pitanje kako sprečiti da se pegla uprlja, da se stvori kamenac ili druge fleke, i kako da je očistimo kada se stvori problem sa istim. Pre svega, važno je dobro pročitati uputstvo za korišćenje pegle i pridržavati se pravila koja proizvođač preporučuje.

Čišćenje pegle sa sirćetom

Ukoliko dođe do stvaranja kamenca, postoje načini da se on očisti i ukloni sa pegle uz pomoć sirćeta i soli:

  1. Nakon završetka peglanja, isključite peglu iz struje, da ne biste došli u kontakt sa isparavanjem i da ne biste oštetili disanje, stavite hirušku masku na lice i napravite rastvor od soli i sirćeta koji će biti raspoređeni u jednakim količinama. Ovaj rastvor potrebno je zagrejati dok se so ne rastopi potpuno.
  2. Napunite ¾ pegle rastvorom koji ste napravili, lagano promućkajte kako bi se tečnost rasporedila po pregradi.
  3. Kada se tečnost rasporedi, pritiskajući dugme predviđeno za izlazak pare, svu tečnost ispraznite iz pegle.
  4. Nakon toga napunite peglu opet nekoliko puta, promućkajte sadržaj, pa ga potom opet ispraznite.
  5. Nakon peglanja najbolje je da odmah očistite peglu dok je još topla. Ne preporučuje se da koristite nikakve oštre predmete, predmete koji mogu oštetiti peglu ili izgrebati ploču.

Čišćenje pegle sa pastom za zube

  1. Pastu za zube nanesite na krpu, istrljate ploču.
  2. Potom očistite peglu vlažnom pa suvom krpom.
  3. Ukoliko je potrebno, postupak slobodno ponovite nekoliko puta.
  4. Takođe, dok je pegla još topla nakon peglanja, možete preko ploče proći krpom koja je vlažna ili istrljati ploču folijom od aluminijuma.
  5. Olovo može pomoći prilikom čišćenja, pa tako nakapajte na novinski papir nekoliko kapi ulja od neke biljke, istrljate je, a nakon toga ploču očistite čistom krpom.
  6. Ukoliko ostanu tragovi od sintetičkih materijala na pegli, teže ćete je skinuti, pa je potrebno da budete uporni. Očistite je pastom, a potom možete očistiti ploču i sodom bikarbonom.
  7. Ukoliko ostane deo nekog materijala na ploči od pegle, najbolje ćete je skinuti ukoliko prevučete krpu preko materijala od  pamuka, koji je prethodno navlažen.
  8. Ukoliko, ipak, materijal niste skinuli na ovaj način, pomešajte pastu za zube i sodu bikarbonu i istrljajte. Na ovaj način, trebalo bi da se skine sve što se nalazi na ploči.
  9. Ukoliko ništa od prethodnog niste probali ili nije uspelo, postoji još jedna metoda, a to je putem soli. Zrna soli, svejedno da li su sitnija ili krupnija, pospite na krpu i slobodno peglajte preko soli koju ste prethodno posuli na materijal. So će ostati na ploči, ali će takođe pomoći da se pegla očisti od svega što je ostalo na njenoj ploči.

Preuzeto sa: www.kakopedija.com 

Izvor:
kakopedia.com

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here