pexels.com
Važni saveti za bezbrižnu zimu

Hladno vreme, duži boravak u zatvorenom prostoru, sezona virusa i prehlada… su činioci koji slabe imunitet kod najmlađih pa su razbolevanja česta tokom zimskih meseci.

Preventivno jačanje prirodne odbrane organizma se postiže kombinovanim delovanjem i izborom pravih preparata koji obezbeđuju nedostajuće vitamine i minerale.

Pojačan unos vitamina D tokom zimskih meseci

Vitamin D se stvara u našem telu pod uticajem sunčeve svetlosti i utiče na pravilan razvoj organa, a naročito kostiju, zuba, mišića i imuniteta naročito u najmlađem dobu.

Pedijatri zbog toga preporučuju unos preparata koji sadrže vitamin D tokom hladnijeg perioda godine jer je obdanica znatno kraća, a deca se manje provode vremena na direktnom suncu.

U prvim godinama nedostatak može da ostavi velike posledice pa se preporučuju kapi i vitamini, a naročito D3 vitamin od oktobra do marta kada prirodni nivo vitamina raste usled veće izloženosti suncu.

Aptamil 2 kao zdrava užina sa najboljim izvorom vitamina i minerala

Deca starija od 6 meseci po preporuci pedijatra mogu da piju Aptamil 2 kao dodatak redovnoj ishrani koji je bogat vitaminima i mineralima za zdrav razvoj dece.

Pored vitamina C i D, Omega – 3 masne kiseline, Aptamil 2 odlično deluje na imunitet i kroz jedinstvenu mešavinu prebiotika za jačanje crevne fluore i bolje varenje.

Dobre bakterije u crevima su direktno povezane sa jakim imunitetom jer se 70% imunitetskih ćelija nalazi baš u digestivnom traktu. Da bi mališani bili otporni na viruse i bakterije moraju da imaju zdravu probiotsku kulturu i da je ne narušavaju usled bolesti.

Dete će imati i bolje varenje i bolji apetit ako konzumira proizvode kakav je Aptamil 2, a to je preduslov zdravog psiho-fizičkog razvoja.

Pojačana zaštita od prehlada tokom zime

Najmlađi su izloženi većem broju virusa i bakterija tokom zime boravkom u kolektivima, kraćim boravkom napolju i manjim unosom raznovrsne hrane.

Ipak, tokom hladnih meseci se može pojačati prava zaštita kroz pojačanu higijenu i stvaranje dobrih higijenskih navika kod deteta.

Pranje igračaka i češće brisanje površina koje dete dotiče je odličan način za sprečavanje širenja virusa naročito dok dete pokazuje simptome razbolevanja.

Adekvatna toaleta nosa se može naučiti u što ranijem periodu, a osim redovnog brisanja nosića, važno je i često prati ruke što će smanjiti šansu za zaražavanje kontaktom sa izvorima zaraze.

Raznovrsna ishrana, dovoljno sna i zdrava fizička aktivnost donose jak imunitet tokom cele godine

Hrana bogata vitaminima i mineralima donosi najbolji izvor vitamina za jačanje organizma pa je i zimi važno unositi namernice koje će jačati krvnu sliku i otpornost tela.

Tople čorbe, više povrća, sezonsko voće svaki dan je dovoljno da se tokom zime unese optimalan nivo vitamina i zdrave kalorije za rast i razvoj mališana.

Deci je potreban i san u najmlađim danima, a redovan dnevni odmor će pomoći da dete povrati energiju i održi jak imunitet. Uz to, dovoljno fizičke aktivnosti i boravak na čistom vazduhu će osigurati zdrav razvoj i tokom hladnijeg perioda godine.

Česte prehlade su sastavni deo odrastanja, ali kraće traju i brže prolaze uz pravilno jačanje imuniteta. Prateći savete pedijatra, izbor najboljih preparata i raznovrsne hrane dobija se najbolji osnov za zdrav rast i razvoj deteta u najosetljivijem dobu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here