Pexels
Ilustracija

Analiza je obuhvatila devet studija koje su uključivale 480.479 učesnika između 35 i 84 godine sa različitim zdravstvenim stanjima.

Novo istraživanje predstavljeno na Evropskoj kardiološkoj konferenciji pokazalo je da ljudi koji se redovno penju uz stepenice smanjuju rizik od smrti prouzrokovan srčanim bolestima za oko 39 odsto u poređenju sa onima koji to ne čine.

To takođe smanjuje rizik od umiranja od bilo kog uzroka za 24 odsto i ukupan rizik od srčanog udara, srčane insuficijencije ili moždanog udara.

Analiza je obuhvatila devet studija koje su uključivale 480.479 učesnika između 35 i 84 godine sa različitim zdravstvenim stanjima.

„Na osnovu ovih rezultata, ohrabrili bismo ljude da uključe penjanje uz stepenice u svoj svakodnevni život“, rekla je autor studije dr Sofi Padok sa Univerziteta Istočne Anglije u Engleskoj.

Ona je dodala da je studija pokazala da što se više stepenica penješ, to je veća korist, ali to treba potvrditi.

Dr Maniš Parik, šef kardiologije u „NewYork-Presbyterian Brooklyn Methodist Hospital“, objasnio je da naša tela odmah i povoljno reaguju kada je u pitanju penjanje uz stepenice, prenosi Klix.ba.

„Vaš broj otkucaja srca se povećava, srčani volumen se povećava, a vaš cirkulatorni status se poboljšava, što sve znamo da ima pozitivne efekte“, rekao je on.

Istraživanje objavljeno u februaru pokazalo je da penjanje uz stepenice može poboljšati pokazatelje kardiometaboličkog rizika, uključujući telesnu kompoziciju, krvni pritisak, nivo holesterola i osetljivost na insulin,  za samo četiri do osam nedelja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here