pixabay.com

Pitanje koje često postavljano prilikom kupovine voća na pijačnim tezgama “da li je prskano”, nikako nije bez osnova. Odgovor koji ćemo većinom dobiti jeste – “nije, domaće je”, ali čak i ako jeste treba znati da nema opasnosti po zdravlje ako su pesticidi za zaštitu voća korišćeni u dozvoljenom okviru.

Voće koje je moguće oprati ipak pre konzumacije treba oprati i da, nije mit – ako u jabuci ili trešnji pronađete crva, u 95 posto slučajeva ti plodovi nisu tretirani hemijom.

U Evropi je, kada je u pitanju zabrinutost zbog upotrebe pesticide, situacija znatno ozbiljnija nego u Srbiji, jer studija grupe PAN (Pesticide Action Network Europe) u svom izveštaju „Zabranjeno voće“ navodi da su građani starog kontineta izloženi „dramatičnom porastu“ učestalosti i intenzitetu ostataka pesticida.

Kako je objavila grupa PAN, analizom je utvrđeno da trećina jabuka i polovina svih kupina stavljenih u prodaju sadrže ostatke najtoksičnijih kategorija pesticida, od kojih se neki povezuju sa izazivanjen kancera, srčanih oboljenja i deformitetima pri rođenju.

– Procenat ostataka pesticida na plodovima kivija porastao je sa 4 odsto u 2011. godini na 32 posto u 2019-toj, a kontaminacija trešanja se takođe više nego udvostručila sa 22 na 50 procenata u istom vremenskom periodu. Najzagađenije uzorkovano voće bile su kupine, breskve, jagode, trešnje i kajsije – navodi se u tom izveštaju.

Sagovornici “Blica” se slažu da ni domaće voće koje se prodaje na tržištu Srbije nije imuno na ostatke pesticide koji u većem procentu mogu da izazovu zdravstvene problem.

Voće prati tri do pet minuta hladnom vodom

Šta, dakle, pre konzumiranja treba preduzeti? Kako odgovara Jovan Milinković, savetodavac za voćarstvo u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi, najsigurnije je pranje voća tri do pet minuta hladnom vodom, bez dodavanja sode bikarbone ili sapuna, čime će se deo pesticida na površini ploda ukloniti.

– Šta je, međutim, problem? Neke vrste voća, naročito jagodičastog kao što su maline, kupine i jagode, nije moguće prati jer onda plodovi više to nisu i gubi se njihovo svojstvo, to je jednostavno voće koje se konzumira sveže ubrano. Voće koje ima jaču pokožicu, kao što su sada aktuelne trešnje, svakako treba prati na opisani način – kaže Milinković.

Najbolja zaštita, dodaje, jeste uvek u kupovini proverenog, voća čiji su proizvođači ispoštovali sve što je potrebno u vezi karence, vremena koje treba da protekne od poslednje primene pesticida do momenta konzumiranja.

Dobra vest

Voće koje je trenutno aktuelno, a to su jagode i trešnje, kako kaže Milinković, kod nas se ne štiti pesticidima u meri rizičnoj za zdravlje konzumenata i to najpre u kišnom periodu, dok je primena te vrste sredstava kada je lepše vreme svedena na minimum.

– Većina proizvođača, naime, izvodi jedan tretman pre cvetanja ili u cvetanju, a nakon toga se manje štiti pesticidima, pogotovo kod proizvođača koji voće gaje na manjim površinama, gotovo u organskom statusu, a takvih je kod ovih vrsta voća većina u Srbiji. Naravno, veći plantažeri da bi izbegli rizik od propadanja roda sprovode tretmane u većem obimu, ali većina njih je u sistemu propisanih standarda i kontrole. U dozvoljenim okvirima pesticidi su prihvatljivi, što se zdravstvene bezbednosti tiče, ali je neophodno da se prilikom upotrebe preparata poštuje preporuka proizvođača što se tiče broja tretmana i da se pesticidi koriste u koncentraciji koja je propisana. Ako proizvođač nekog pesticida kaže da se u toku vegetacije koristi jednom, dva ili tri puta, moramo da se držimo tih preporuka – objašnjava Milinković.

Konačno, na pitanje da li je mit ili stvarnost čuvena preporuka da jabuku ili trešnju svakako treba pojesti ako je u njoj crv, jer to znači da plod nije prskan, odgovor je potvrdan.

– Zdravo je, nije dakle štićeno nijednom vrstom hemije i to je pravilo koje važi u 95 odsto slučajeva sem, naravno, ako plod nije potpuno truo – kaže savetodavac Poljoprivredne savetodavne i stručne službe.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here