Pexels
Ilustracija

Prvi simptomi pojedinih bolesti često se vide u očima pacijenta. Promena boje u irisu, retini i drugim delovima očne jabučice veoma je zabrinjavajući signal.

Svaka, čak i najmanja promena u očima treba da bude razlog za hitnu posetu lekaru koji će sprovesti kompletan pregled, postaviti tačnu dijagnozu i odrediti adekvatan tretman.
Prema izmenjenom stanju očiju kod čoveka se može posumnjati na dijabetes, hipertenziju, visok holesterol, Alchajmerovu bolest i niz drugih ozbiljnih patologija.

Hepatitis

Jedan od karakterističnih simptoma hepatitisa i drugih oboljenja jetre je žutilo beonjače oka. Ova promena boje očiju nastaje zbog žuči koja ulazi u krvotok. Ako se obratite lekaru čim primetite žutilo, lečenje hepatitisa biće mnogo efikasnije.

Nedostatak gvožđa (anemija)

Bleda boja donjih kapaka može ukazivati na manjak gvožđa u organizmu. Drugi znaci anemije su: umor, slabost, zujanje u ušima, nesvestica. Ako ste otkrili takve simptome kod sebe, uradite test za određivanje nivoa feritina (rezerve gvožđa).

Melanom

Tamna tačka na šarenici i neočekivana promena boje očiju mogu biti znaci koji nagoveštavaju maligne promene u organizmu. Pojava takvih simptoma je povod za temeljni pregled kod onkologa. Ako se potvrdi dijagnoza melanom, verovatno će biti potreban i hirurški zahvat.
Izražen egzoftalmus, stanje u kojem očna jabučica bukvalno ispada iz duplje, može biti naznaka problema sa štitnom žlezdom. Ali ponekad ispupčene oči mogu ukazivati i na druge bolesti — glaukom, tumor orbite ili trombozu sinusa. Samo lekar može postaviti tačnu dijagnozu.

Vilson-Konovalova bolest

Bolest Vilson-Konovalova je urođena patologija prouzrokovana poremećajem metabolizma bakra u organizmu. Ona može dovesti do ozbiljnih bolesti unutrašnjih organa i centralnog nervnog sistema.
Ovo oboljenje se bukvalno vidi u očima: u kasnijim stadijumima bolesti bakar se akumulira duž ivice rožnjače u obliku zelenog ili zelenkasto-zlatnog prstena.

Šizofrenija

Veruje se da se ozbiljan mentalni poremećaj može identifikovati po osobinama pokreta očiju. Ljudi sa šizofrenijom ne mogu očima da prate objekte koji se sporo kreću. Obično pogled takvih pacijenata zaostaje, a zatim „stigne” predmet koji se polako kreće. Takođe, šizofreničarima je teško fiksirati pogled na nepokretnim predmetima, preneo je portal „Magazin Novosti“.
Danas postoje posebni testovi koji po pokretima očiju mogu otkriti šizofreniju sa tačnošću od 98 odsto.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here