pixabay.com

Britanski Univerzitet u Batu radio je istraživanje čiji je cilj bio da utvrdi kako razlika u visini mesečnih primanja utiče na dinamiku odnosa jednog para.

U okviru studije, analiziran je život više od šest hiljada heteroseksualnih parova, koji su duže od 15 godina u braku ili žive zajedno. Na osnovu prikupljenih podataka, istraživači su došli do vrlo zanimljivih saznanja, a glavni je mnoge iznenadio.

Naime, za muškarce je stresno kada su jedini koji zarađuju novac u domaćinstvu, pokazalo je istraživanje. Drugi interesantan podatak jeste da stres raste kada žena doprinosi kućnom budžetu više od 40 odsto, a najsrećniji su kada oboje zarađuju, ali je on taj koji donosi više novca u kuću.

– Generacijama unazad, u mnogim kulturama, od muškarca se očekivalo da bude glava porodice, onaj koji će donositi novac u dom. Muškost je usko povezana sa ispunjavanjem tog očekivanja. Sad kad su suočeni sa promenom u kojoj nekada žene zarađuju više, muškarci mogu da osjete veći stres – rekla je Džoana Sirda, koja je istraživala ovaj fenomen.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here