Kako sa klincima na letovanje?

0

Priprema najvažnija za putovanje bez stresa
 

Da biste uspešno stigli na cilj i konačno počeli da uživate na odmoru, najbolje je da se pripremite. Čak i ako niste tip osobe koja voli da pravi spiskove i čvrsto drži stvari pod kontrolom, morate priznati da je pakovanje za porodični odmor gotovo nemoguće bez toga. Dovoljno je da nekoliko dana pre putovanja sastavite popis svih stvari koje su vam potrebne, a tada obavite i kupovinu onog što nedostaje (lekovi, kreme ili pokoji komad odeće).

Jedna od glavnih briga za roditelje je šta poneti od lekova u slučaju viroza, uboda i ostalih letnjih napasti. Osim samih lekova, nemojte zaboraviti da je vrlo važno da mališane zaštitite od sunca kako biste izbegli opekotine i sunčanicu, dakle, naoružajte se kremama, šeširićima i naočarama za sunce i ne izbijajte iz hladovine od 10 do 17 sati.

Osnovni lekovi i pribor:

– toplomer
– sirup, tablete ili čepići za snižavanje temperature
– kapi ili sprej za nos u slučaju prehlade
– sredstva protiv reakcije na ubod i za dezinfekciju rane, komprese, zavoji i flasteri
– rastvor soli za rehidrataciju u slučaju povraćanja ili dijareje, kao i čajevi za ublažavanje simptoma
– čepići ili sirup protiv opstipacije
– sredstva protiv komaraca
– kreme za sunčanje
– kreme za negu nakon sunčanja

Takođe je poželjno spakovati i topliju odeću jer je moguće da se baš na moru mališan prehladi, uz poneki kišniji i hladniji dan. Ako ste u nekom mestu prvi put, raspitajte se gde se nalazi ambulanta, a gde najbliža bolnica (zlu ne trebalo) i koja ustanova dežura noću.

Trenutak pakovanja

Retko koji roditelj će vam reći da je pre samog putovanja miran i staložen. Toliko je detalja na koje treba misliti pre nego što konačno sednete u automobil. Neki imaju sistem da podele poslove, te dok je tata s decom u šetnji, majka puni kofere.

 

To sve može da se uradi dan ili veče pre puta, čak i stavi u automobil, tako da pre samog polaska traba poneti tek osnovne stvari. Tako će deca kraće čekati na polazak i lakše kontrolisati uzbuđenje. Treba da budete svesni činjenice da je klincima putovanje velika sreća i nova avantura, pa je uzbuđenje neizbežno. Uostalom, i odrasli se tome raduju i jedva čekaju da krenu.

„Kada ćemo da stignemo?”

Svakom roditelju je poznato da će putovanje proteći mirno samo ako su deca dobro raspoložena. Na prve jauke i pitanje: “Kada ćemo da stignemo?”, roditelji se hvataju za glavu. E, zato je putovanje idealan trenutak da iskoristite sve blagodati modernog doba u kojem živimo. Ponesite slikovnice, gedžete s crtićama ili muzikom i smislite nekoliko igrica koje ćete izvući kao keca iz rukava. Ako su klinci malo veći, možete brojati automobile samo određene boje, prepoznavati registarske tablice, zadavati tajne reči koje treba otkriti (pogađanje ličnosti i predmeta) i zabavljati se na slične načine. Kod dužih putovanja uračunajte pauze da se mali putnici protegnu i odmore od sedenja.

Svaki iskusni roditelj koji je prošao putovanje s manjom decom odmah će reći da se na put ide u vreme kada dete spava, recimo po podne.

Svakako kod sebe treba imati omiljenu igračku, vodu i nešto od lagane hrane. Mada je to lakše reći nego uraditi, istina je da nervoza roditelja prelazi na decu, pa bi bilo najbolje da mislite na to kako ćete se ubrzo brčkati u moru i konačno imati vremena za najmilije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here