Kako se zatvara srpsko nebo?

0

– Zatvaranje vazdušnog prostora Srbije objavljuje i sprovodi Agencija za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore, tačnije šef smene Oblasne kontrole letenja Beograd, po dobijanju saznanja o postojanju nebezbednih okolnosti koje mogu, na bilo koji način, ugroziti bezbednost odvijanja vazdušnog saobraćaja – kaže za Vestionline Zoran Đuranović, načelnik Sektora nadzora vazdušne plovidbe Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Srbije.

Ukoliko meteorolozi prepoznaju opasnost, o tome će odmah biti obavešten šef smene Oblasne kontrole letenja koji ima diskreciono pravo da zatvori deo ili ceo vazdušni prostor kako bi se održala bezbednost vazdušnog saobraćaja.

 

U slučaju kao što je pojava oblaka vulkanskog pepela, valja reći da je reagovanje na opasnost regulisano propisima Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva i da su ustanovljene procedure obaveštavanja i uzbunjivanja službi vazdušnog saobraćaja i avio kompanija.

– Redovna praksa su i međunarodni eksperimenti, odnosno simulacije vulkanskih erupcija i pojave oblaka vulkanskog pepela i vežbe meteoroloških i drugih službi koje za cilj imaju smanjivanje nepovoljnih tokova u obaveštavanju i mogućem dovođenju u opasnost korisnika vazdušnog prostora. Osnovni izvor podataka Oblasne kontrole letenja Beograd u ovakvim situacijama je meteorološka SIGMET poruka koja daje poziciju i prognozu kretanja oblaka vulkanskog pepela. Izdaju je oblasni meteorološki centri. Osim ovoga, potrebne informacije u tekstualnom i grafičkom obliku se dobijaju i od Savetodavnih centara za vulkanski pepeo u Londonu i Tuluzu. Na osnovu ovih informacija i procene pokreće se mehanizam zatvaranja vazdušnog prostora – dodaje Đuranović.

U ovakvim situacijama, na nivou vazduhoplovnih vlasti države, obavljaju se konsultacije u koje je uključeno i Ministarstvo infrastrukture i Direktorat civilnog vazduhoplovstva, a po potrebi i Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

 

Sastanci i konsultacije se obavljaju stalno, a ako nije moguće fizičko prisustvo svih aktera dužnih da se brinu o ovakvim problemima, postoje procedure održavanja telefonskih sednica.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here