Tajland: 23 mrtvih, 860 povređenih u nemirima

0

 

Među poginulima su pet vojnika i 19 civila, od kojih je jedan i japanski snimatelj agencije Rojters Hiro Muramoto.

 

Tajlandska vlada je saopštila da je više od 60 vojnika povređeno. Vojska i policija su se povukle sa ulica i zatražile od demonstranata da isto učine, javlja AP.

Premijer Abisit Vedžadživa je izrazio saučešće porodicama poginulih i nagovestio da neće prihvatiti zahtev da raspusti parlament i zakaže izbore.

"Vlada i ja smo i dalje odgovorni za smirivanje situacije i pokušavamo da uvedemo red u zemlji", poručio je Vedžadživa u televizijskom obraćanju građanima.

 

Ovo su bili najteži politički sukobi u Bangkoku u poslednjih 18 godina, ali su se protesti danas prvi put proširili na područje izvan tajlandske prestonice, u skladu sa pretnjom opozicionara, tzv. "crvenokošuljaša", da će tako postupiti ukoliko vojska u glavnom gradu upotrebi silu protiv njih.

"Crvenokošuljaši" su sledbenici bivšeg premijera Taksina Šinavatre, koji je s vlasti zbačen u vojnom puču 2006.

Više stotina demonstranata upalo je u kancelarije gradonačelnika grada Čijang Maj na severu Tajlanda, dok je više stotina sledbenika opozicije razvalilo kapiju gradske skupštine u gradu Udon Tani na severoistoku zemlje, javio je Rojters.

Čijang Maj je rodni grad Taksina, jedinog tajlandskog premijera koji je na tom položaju ostao čitav mandat i još je veoma popularan u zemlji, iako je osuđen na dve godine zatvora zbog korupcije i zloupotrebe položaja.

Svojevrsnu medijsku senzaciju izazvala je nedavna potvrda vlasti Crne Gore da je Taksin dobio državljanstvo ove bivše jugoslovenske republike i da se u martu nekoliko dana nalazio na njenoj teritoriji.

 

 

Tajlandski premijer Abhisit Vedžadživa je u sredu proglasio vanredno stanje u oblasti Bangkoka kako bi snage bezbednosti mogle da povrate kontrolu i spreče širenje demonstracija.

Najveći broj demonstranata čine poljoprivrednici iz siromašnih provincijskih područja, koji proteste vide kao oblik klasne borbe protiv političko-ekonomske elite iz Bangkoka.

Iako je Abhisit obećao da će nove izbore raspisati do kraja godine, demonstranti sada traže da parlament bude odmah raspušten i da Abhisit napusti zemlju, javile su svetske novinske agencije.

Redovni izbori trebalo bi da budu održani do kraja 2011.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here