pixabay.com

Trovanje, nezakonito ubijanje vatrenim i vazdušnim oružjem, hvatanje i zarobljavanje, elektrokucija i kolizija – sve su to vrste ugrožavanja divljih ptica, koje je zarad obrazovanja i podizanja svesti javnosti Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije obuhvatilo svojom novom publikacijom.

Aktuelni problemi predstavljeni su kroz tekst, ilustracije, fotografije i mape, a u publikaciji su dati statistički podaci o stradanju ptica, kao i preporuke za delovanje i suzbijanje problema, navodi se u saopštenju ovog Društva povodom nove publikacije.

Stručne procene ukazuju da u Srbiji od nezakonitog ubijanja, trovanja i hvatanja godišnje strada 120.000-170.000 divljih ptica, od kojih je najveći broj prepelica, grlica, pataka i gusaka, navodi se u saopštenju Društva koje prenosi Tanjug.

Autori apeluju na javnost i savesne građane da institucijama prijave sve slučajeve ugrožavanja ptica, kao i da podatke o stradanju pošalju i Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i time doprinesu očuvanju neponovljivog prirodnog nasleđa.

Ranije u “Crvenoj knjizi ptica Srbije” predstavljene su najugroženije vrste ptica, a rezultati su alarmantni jer se čak 123 vrste suočavaju sa rizikom od iščezavanja, a najviše ih ugrožavaju lov, krivolov, i sakupljanje jedinki, koje je rizik za 40 vrsta, kao i zagađenja, koja potiču iz poljoprivrede, što ugrožava 44 vrste ptica.

Za Crvenu knjigu prikupljani su podaci za ukupno 352 pouzdano zabeležene vrste, od kojih je bilo moguće analizirati 255 vrsta ptica.

Iz Društva podsećaju da je Srbija u jednom od šest evropskih centara biološke razvnovrsnosti, i da se na prostoru naše države, koji zahvata manje od jednog procenta Starog kontinenta, gnezdi i sezonski susreće dve trećine vrsta ptica koje naseljavaju Evropu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here