Lična arhiva
Odličje posebnog značaja: Kalabiću odlikovanje u ime TNF uručio Marko Lopušina

Teslina naučna fondacija iz Filadelfije odlikovala je Teslinom zlatnom medaljom Zorana Kalabića, privrednika i humanitarca iz Beča. Kako se navodi u obrazloženju, čoveku koji godinama povezuje maticu i dijasporu medalja je dodeljena za patriotske i humanitarne aktivnosti u prethodnih 30 godina.

Teslina medalja još jedno je u dugom nizu priznanja koje je Kalabić dobio za nesebičan rad i ogromnu pomoć koju je kroz brojne donacije pružio matici, a uručena mu je nedavno u Beogradu.

Kalabić u Beču ima firmu koja se bavi nekretninama, a dobio je 14 nagrada, pehara i diploma nemačkih, austrijskih i američkih asocijacija za poslovne ljude. Vlasnik je titule najboljeg trgovca nekretninama u SAD (Los Anđeles 2009, Las Vegas 2017), u Evropi (Berlin 2011) i najboljeg brokera sveta (Nju Orleans 2012). I pored svega toga ističe da priznanje koje stiže od njegovog naroda posebno ceni, voli i ovoj medalji daje poseban značaj.

– Nikola Tesla je bio veliki čovek i naučnik, svaka reč o njemu je suvišna i zato sam počastvovan ovom medaljom – kaže Kalabić i dodaje: – Uvek sam želeo da povezujem austrijski i srpski narod, da turiste iz inostranstva dovodim u Srbiju, ali i da pomognem svima koji su želeli da odu u Austriju na privremeni rad, da zarade novac i vrate se u svoju zemlju.

Kalabić je davno otišao iz Srbije, napustio rodni Paraćin, uspeo u Beču, bio aktivan u srpskim organizacijama u Austriji koje su se bavile humanitarnim radom.

– Uvek nam je bila želja da u Srbiji pomognemo dečje bolnice i tamo gde je potrebno. Pomagali smo posebno kad su bile poplave, za vreme bombardovanja smo bili baš aktivni… Uvek sam na raspolaganju da pomognem Srbiji.

Konstatuje da su Srbi raštrkani širom sveta, ali, ipak, nekako povezani, vole otadžbinu, ali da bi trebalo neko i da ih pozove, da uputi reč, kaže – dođite da radimo nešto, da sarađujemo jer bi se, uveren je, ljudi rado odazvali.

Teslina medalja

Vitez

Kalabić je pokrovitelj mnogih humanitarnih organizacija, a hvali rad srpskih klubova u Austriji koji su, pre svega u Beču, zatim u Lincu i Salcburgu, vrlo aktivni u čuvanju srpske tradicije, kulture, igara, pesme, nošnje, jezika… Ne zaboravlja ni crkvu, pomagao je brojne manastire, obnovu Hilandara i kaže da crkve u Austriji dobro funkcionišu.

Ove godine proglašen je za viteza hospitalca i za komandanta Reda vojske gostoljubivih Svetog Lazara od Jerusalima, kao prvi Srbin i prvi pravoslavac koji je proglašen za viteza tog reda.