Tanjug/AP
Premijerka Estonije Kaja Kalas i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski

Evropa ima između tri i pet godina da se pripremi na to da će Kremlj postati ozbiljna vojna pretnja zemljama istočnog krila NATO, rekla je estonska premijerka Kaja Kalas za “Tajms”.

– Naša obaveštajna služba procenjuje da će to biti za tri do pet godina, a to u velikoj meri zavisi od toga kako ćemo upravljati našim jedinstvom i hoćemo li zadržati stav prema Ukrajini – istakla je.

Kalas se oslanja na izveštaj estonske spoljnoobaveštajne službe (VLA) u kojem se navodi da Moskva smatra Estoniju i druge dve baltičke države “najranjivijim delom NATO” i njegovom najverovatnijom metom za napad.

VLA je objavila da će najveći prioritet Kremlja nakon okončanja borbi u Ukrajini biti brza obnova snaga u ruskom zapadnom vojnom okrugu, pored istočnih granica NATO.

Estonska spoljnoobaveštajna služba je navela i da iz perspektive baltičkih država, Rusija još uvek ima dovoljno snage da izvrši jerodostojan vojni pritisak u tom regionu.

Posle niza ukrajinskih neuspeha na bojnom polju, unutar Aljanse raste zabrinutost oko toga za koliko vremena će NATO možda morati da se pripremi za ponovno pojavljivanje ruskih snaga na granicama, piše britanski list.

Kao rezultat toga, Estonija snažno zahteva od svojih zapadnih saveznika da udvostruče vojnu pomoć Ukrajini u nadi za odlučujući udarac na teritorijalne težnje Rusije u godinama koje dolaze, dodala je Kalas.

1 COMMENT

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO ZAPADNO MENJATI ZA ISTOČNO BOLJE.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here