Kalašnjikov za 90. rođendan dobio orden

0

 

Mihail Kalašnjikov i njgova AK-47 puška koja se našla i na zastavama nekih zemalja

Medvedev je rekao da je Kalašnjikov uspeo da "pretvori rusko oružje u jedan od najboljih nacionalnih brendova“ i da su njegova dostignuća simbol stvaralačkih sposobnosti ruske nacije.

 

 

"Nije moja krivica što se danas oružje primenjuje tamo gde ne treba. To je krivica političara a ne konstruktora. Ja sam pravio oružje radi zaštite granica Otadžbine“, rekao je tvorac svetski poznate automatske puške AK-47, nazvane prema njegovom prezimenu.

 

 

Kalašnjikov crta novu pušku

Pred svečanost uručivanja nagrade, Kalašnjikov je rekao da se oseća dobro i da svakog dana ide na posao u koncern "Ižmaš“, gde je glavni konstruktor i savetnik generalnog direktora.

 

 

Kalašnjikovu su, kako je izvestio Itar-Tass, čestitku za rođendan poslali i članovi posade Međunarodne kosmičke stanice Maksim Šurajev i Roman Romanjenko.

 

"Vaše ime, uvaženi Mihail Timofejevič, zajedno sa prvim kosmonautom Jurijem Aleksejevičem Gagarinom, postalo je simbol naše zemlje u 20. veku“, naveli su ruski kosmonauti u video-čestitki.

 

Istorija

Automat AK, koji u celom svetu znaju po nazivu "kalašnjikov“, zbog rasprostranjenosti je unet u Ginisovu knjigu rekorda, jer ga koristi do 100 miliona ljudi u 55 zemalja.
Čak su ga i afričke države, Mozambik, Zimbabve i Burkina Faso, stavile na svoje grbove i zastave.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here