Kalifat Islamske države je produkt CIA

0

Američke snage su obezbeđivale oružje i uniforme Islamskoj državi tvrde u Iranu
 

"Dok Vašington tvrdi kako se bori protiv ‘Islamske države’, dokumenti koje mi posedujemo dokazuju da je ova grupa produkt CIA", izjavio je zamenik načelnika Generalštaba iranske vojske, general-major Masud Džazajeri.

 

On je rekao da činjenica da su američke snage obezbeđivale oružje i uniforme "Islamskoj državi" od formiranja međunarodne koalicije protiv te grupe, pokazuje lažnost tvrdnji u vezi sa prirodom njihove borbe protiv islamskih ekstremista.

 

Džazajeri je početkom sedmice odbacio izveštaje da su iranske vazduhoplovne snage izvršile napade na islamiste u Iraku u koordinaciji sa SAD kao "potpuno netačne".

 

U septembru, mediji su objavili da je vrhovni vođa Irana Ali Hamnei odbacio predlog Vašingtona da sarađuje u borbi protiv "Islamske države".

 

"Islamska država" je sunitska džihadistička grupa koja se bori protiv sirijske vlade od 2012. godine. U junu, nasilje "Islamske države" proširilo se preko granice, kada su pripadnici ove grupe zauzeli irački grad Mosul i najavili formiranje islamskog kalifata na teritorijama koje oni kontrolišu.

 

Međunarodna koalicija koju predvode SAD okuplja više od 60 zemalja, koje izvode vazdušne napade na islamiste na teritoriji Iraka i Sirije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here