Do kraja kvalifikacija ostala su još dva kola, zatim sledi plej-of.

Reprezentacija Srbije u četvrtak i nedelju igra mečeve poslednja dva kola kvalifikacija za EURO, protiv Luksemburga i Ukrajine, a teoretski može na dva načina do plasmana na završnu smotru najkvalitetnijih evropskih selekcija, na kojoj će drugi put učestvovati 24 ekipe.

Poslednji put je naša reprezentacija, tad pod imenom Jugoslavija, igrala na Evropskom prvenstvu 2000. godine, u Belgiji i Holandiji. Posle propuštenih EP 2004, 2008, 2012. i 2016. novi selektor Srbije Ljubiša Tumbaković pokušaće da postane prvi vođa državnog tima od Vujadina Boškova koji će odvesti ekipu na EURO. Za taj cilj mu je potrebno čudo u finišu kvalifikacija ili uspeh u plej-ofu.

Srbija preko kvalifikacija može do plasmana na EURO samo ukoliko osvoji šest bodova protiv Luksemburga i Ukrajine, a Portugal ne osvoji više od četiri boda protiv Litvanije kod kuće i u gostima protiv Luksemburga. Taj scenario deluje prilično nerealno, jer su Portugalci apsolutni favoriti protiv dve najgore selekcije B grupe, ali dok se igra, tinjaće nada za “orlove”.

Ukoliko se ne desi čudo, Srbija će morati da traži vizu za EURO preko baraža, odnosno plej-ofa Lige nacija, u kom će se četiri selekcije boriti za jedno mesto, od 26. do 31. marta. Šansu da jedan polufinalni par ne čine Norveška – Srbija su oko jedan odsto, jer selekcija sa severa Evrope ima samo teoretske šanse za direktan plasman na EP i potrebno je da se dese neki naučno-fantastični rezultati za direktan odlazak “vikinga” na EURO.

Drugi polufinalni par će 99 odsto činiti Škotska – Bugarska, osim ako Finska u poslednja dva kola ne prokocka pet bodova prednosti u odnosu na Jermeniju i Bosnu i Hercegovinu, u šta je teško verovati. Finska je obezbedila baraž, ali će gotovo izvesno direktno na EURO, pa će umesto nje uskočiti Bugarska.

U finalu plej-ofa, ako eliminiše Norvežane, Srbija bi bila domaćin Bugarskoj, ali bi gostovala Škotskoj, ako ostrvska selekcija bude bolja od naših komšija. I polufinalni i finalni mečevi će se igrati po nokaut sistemu, ako ne bude pobednika posle 90 minuta, igraće se produžeci, a ukoliko ni tu ne bude pobednika, penali će rešavati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here