Tanjug

Bez obzira na to što se Francuska zalaže za reformu EU pre proširenja, i što taj stav ne ide u prilog Srbiji, dobro je što Francuska Srbiju smatra ključnim partnerom u regionu, i što su danas odnosi dve zemlje mnogo bliži i potpuno drugačiji nego pre godinu dana, smatra Slobodan Zečević iz Insitituta za Evropske studije.

“Francuska je Srbiju definsala kao glavnog pratnera na Zapadnom Balkanu. Sa te strane možemo da budemo zadovoljni, ali sa druge ne, jer Francuska ima stav da je potrebno reformisati EU da bi neko bio primljen. To za Srbiju predstavlja problem kao i to što Makron želi da promeni proces pristupanja novim uslovljavanjem”, rekao je Zečević za Tanjug.

Ali, kako dodaje, sve u svemu i u takvom kontekstu je dobro što imamo bliske odnose sa Francuskom i što su nas identifikovali kao prijatelja i ključnog partnera u ovom delu Evrope.

Zečević podseća da se poslednjih godina dvojica predsednika Aleksandar Vučić i Emanuel Makro susreli više puta što je između ostalog doprinelo približavanju stavova dve zemlje.

Prema njegovim rečima, odnosi Srbije i Francuske su u uzlaznoj putanji ako imamo u vidu privrednu razmenu i broj kontakata srpskih i fancuskih zvaničika.

“Kontakti sa Francuzima bitni za Srbiju jer Francuzi postaju jedan od ključnih igrača u EU koji Nemačkoj ne žele da prepuste vođstvo, već da budu ravnopravan partenr u definisanju budućnosti EU” , rekao je Zečević.

On navodi da je dobro što je loš utisak o Francuskom odnosu prema Srbiji sa obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata pre godinu dana ublažen i ocenjuje da su predsednik Srbije i državni vrh radili mnogo da se taj loš utisak prevaziđe i da se odnosi poboljšaju.

” Vučić je prošle godine na ceremoniji bio dostojanstven i bez obzira na položaj koji je Srbija imala nastavio da radi na produbljivanju srpsko francuskih odnosa”, rekao je on i dodao da su ta predsednikova uzdržanost i predan rad isplatilti.

Zečević je podsetio da je Makronova poseta Srbiji bila važan korak da odnosi Francuske i Srbije krenu pravcem – savezništva i partnerstva.

“Nije normalno da dve zemlje koje su bile tako bliske i tako veliki saveznici imaju negativne tačke u odnosima. Bilo bi priprodnije da Francuska bude za Srbiju ono što je Nemacka za Hrvatsku na tom putu ka Evropi”, zaključio je Zečević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here