Kalorične namirnice koje možete jesti tokom dijete

0

valentinospizzaandsportsbar.com
U umerenim količinama pica neće naškoditi vašoj dijeti
 

1. Krompir

Prženi krompirići u dubokom ulju biće pogubni za vašu dijetu i liniju, ali to ne znači da bi trebalo da izbegavate ovu finu sezonsku namirnicu. Krompiri su dobar izvor vitamina C i B6, a u njihovoj kori nalazi se i dosta prehrambenih vlakana. Umesto s puterom, sirom i slaninom, konzumirajte ih zapečene u rerni s nešto maslinovog ulja i luka.

2. Maslac

Zasićene masne kiseline povećavaju količine lošeg holesterola u krvi, te vas stavljaju u opasnost od kardiovaskularnih oboljenja. Puter sadrži te nepoželjne masnoće, ali i do pet puta manje od margarina. Izbegavajte svakodnevnu konzumaciju putera, ali s vremena na vreme možete sebi priuštiti manje količine njegovog “ukusa”.

3. Topla čokolada

Kakao je prepun zdravih nutrijenata poput polifenola koji jačaju imunitet i odbijaju sezonske bolesti. Umesto instant mešavina koje uključuju mnoštvo hemijskih dodataka i šećera, posegnite za “zdravom” alternativom. U najhladnijim danima priuštite sebi šoljicu mleka s niskim postotkom mlečne masti koju ćete zagrejati s dve kašičice gorkog kakaoa i nešto meda.

"Kada ste na dijeti ne treba da se odričete kaloričnih namirnica. Kazaljka na vagi neće 'poludeti' ako povremeno pojedete malo pice ili popijete toplu čokoladu."

4. Pica

Povremeno uživanje u pici neće sabotirati vašu dijetu, a doneće vam mnoštvo užitaka. Za vaš struk biće bolje ako odaberete klasičnu italijansku poslasticu s tankim testom, mnoštvom povrća i manjim udelom sira. Naravno, pojedite jednu krišku, a ne celu picu.

5. Nerafinisani šećer

Većina ljudi šećer povezuje s mnoštvom kalorija i proizvodima poput kolača te bombona, a zaboravljaju da se on nalazi u gotovo svoj hrani – od 'kiselog' limuna do omiljene čokolade. Mnogi zaboravljaju i da telo pretvara šećer u glukozu, što je važan izvor energije za svaku ćeliju u telu. Umesto u rafiniranom šećeru, uživajte u prirodnim izvorima poput voća i meda, te ograničite unos onoga u kristalićima.

6. Kokice

Šoljica neslanih kokica pečenih u mikrotalasnoj sadrži tek oko 30 kalorija, a nudi mnoštvo hrskavog užitka. Kokice su na 'zao' glas došle zbog industrijskih proizvoda uronjenih u mnoštvo soli i masnoća koje se prodaju gotove u bioskopima, ili na policama prodavnica. Pripremite ih sami i uživajte bez griže savesti.

7. Energetska pića

Mnogi izbegavaju energetske napitke te ih svrstavaju u istu grupu proizvoda kao i industrijski proizvedene voćne sokove i gazirana pića. Istina, ovi napici sadrže znatne količine šećera, ali i elektrolita koje ljudsko telo gubi putem znojenja, i koje treba nadoknaditi nakon vežbanja. Nagradite se ovakvim napitkom nakon teškog vežbanja u teretani. Zaslužili ste!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here