EPA-EFE/Filip Singer

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Kameron rekao je da je protiv slanja trupa Zapada u Ukrajinu, čak i radi obuke tamošnjih vojnika.

Kameron je u danas objavljenom intervjuu u nemačkom dnevniku „Zidojče cajtung“ rekao da bi „trebalo da izbegavamo stvaranje očiglednih meta za (predsednika Rusije Vladimira) Putina“.

Ministar je rekao rekao da bi bilo bolje ukrajinske vojnike obučavati u inostranstvu i izneo da je u Velikoj Britaniji obučeno 60.000 ukrajinskih vojnika.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je 26. februara uznemirio svet jer je odbio da i načelno isključi mogućnost slanja trupa Zapada u Ukrajinu.

Britanska vlada je dan kasnije navela da je u Ukrajinu poslala „mali broj“ osoblja „da podrži ukrajinske oružane snage, posebno u smislu medicinske obuke“ i da ne planira veće rapoređivanje ljudstva.

Francuski ministar odbrane Sebastijen Lekorni (Sebastien Lecornu) je u petak ;rekao da se i ne razgovara o slanju „kopnenih borbenih trupa“ u Ukrajinu.

Lekorni je dodao da treba raztmotriti pomoć za razminiranje u Ukrajini i „za obuku ukrajinskih vojnika na ukrajinskom tlu“.

Kameron je danas rekao da je postoji potreba za oružjem dugog dometa za podršku Ukrajini i pomenuo da bi trebalo da se pomogne Nemačkoj da u strahu od zaoštravanja sukoba prevaziđe „nevoljnost“ da Ukrajini isporuči rakete Taurus dugog dometa koje bi joj omogućile da gađa ciljeve duboko unutar teritorije Rusije.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here