commons.wikimedia/Jared Grove

Bivši pripadnik rezervnog sastava kanadske nacionalne policije osuđen je na 14 godina zatvora zbog odavanja obaveštajnih podataka osumnjičenim kriminalcima.

Tužilaštvo tvrdi da je Kameron Ortis (51) dostavljao vladine tajne dokumente pripadnicima organizovanog kriminala, ali Ortis je to negirao tvrdeći da je u tajnosti radio na sprečavanju “ozbiljne bezbednosne pretnje Kanadi”, prenosi BBC.

Ovaj bivši pripadnik rezervnog sastava kanadske nacionalne policije osuđen je u novembru 2023. godine na sudu u Otavi nakon osmonedeljnog sudskog procesa, a sudija Robert Maranger rekao je danas da izrečena kazna uzima u obzir vreme koje je optuženi već proveo iza rešetaka i da će na kraju Ortis odležati još sedam godina.

Tužilaštvo je tražilo 28-godišnju zatvorsku kaznu za Ortisa ističući da bi blaga kazna poslala poruku saveznicima Kanade, uključujući SAD i Veliku Britaniju, da ta zemlja nije u stanju da zaštiti osetljive informacije.

Međutim, njegovi advokati su se zalagali za kraću kaznu u trajanju od sedam godina, navodeći da je Ortis već proveo tri godine iza rešetaka dok je čekao suđenje. Sudija Maranger je rekao da je kazna od 14 godina “prikladna i pravična” kazna za Ortisa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here