Tanjug/AP
Donald Tramp

Dvojna državljanka Francuske i Kanade Paskal Sesil Veronik Ferije danas je pred Saveznim sudom u Vašingtonu priznala krivicu za slanje pretećih pisama koja su sadržavala otrov, bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu i osmorici teksaških policijskih službenika u septembru 2020. godine, prenosi CNN.

Kako je navedeno, Ferije je koristila ricin koji je pravila u svojoj kući u Kvebeku i stavljala ga u pisma upućena Trampu i zvaničnicima Teksasa. Ona je nakon slanja pisama iz Kanade, uhapšena kada je pokušavala da pređe granicu u SAD sa napunjenim pištoljem, stotinama metaka i raznim drugim oružjem.

Ferije je u pismima upućena Trampu i ostalim službenicima navela da ima za njih “poseban poklon” i da će da “ako ne uspe, naći bolji recept za još jedan otrov”. U nekoliko pisama, Ferije je napisala da bi “mogla da upotrebi pištolj kada bude u mogućnosti da ih poseti”.

“Uništavate SAD i vodite ih u katastrofu. Imam američke rođake i ne želim sledeće četiri godine da budete predsednik. Odustanite od kandidature za ove izbore”, stoji u pismu upućenom Trampu.

Ferije je ranije bila u pritvoru u Teksasu nekoliko nedelja 2019. godine i odlučila je da pošalje pisma koja sadrže ricin službenicima za sprovođenje zakona za koje je mislila da su umešani u njen pritvor, navodi se u sporazumu o priznanju krivice.

“Ova žena nije uspela u svojim naporima da otruje brojne javne zvaničnike u našem okrugu, ali su njeni postupci i dalje stvarali strah i stres za mnoge od ovih posvećenih službenika”, izjavio je američki tužilac Alamdar Hamdani u saopštenju Ministarstva pravde.

Ferijeovoj ce biti izrečena presuda 26. aprila, a preti joj više od 21 godine zatvora ako sud prihvati sporazum o priznanju krivice.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here