commons.wikimedia
Glavni grad Australije Kanbera

Vlada Teritorije glavnog grada Australije, produžila je mere zatvaranja u Kanberi i okolini za još četiri nedelje. Ovo je u utorak potvrdio šef ministara ACT Endrju Bar, koji je saopštio da će stroge restrikcije ostati na snazi do 15. oktobra.

Prema podacima od utorka, u Kanberi trenutno ima 252 aktivna slučaja kovida, a na bolničkom lečenju je desetoro obolelih. Jedna osoba je na intenzivnij nezi, a jedna na respiratoru.

Na osnovu ovakve situacije lokalne vlasti su procenile da je neophodno da više od 430.000 građana glavnog grada i narednih mesec dana provedu u lokdaunu.

Endrju Bar je ovakvu odluku obrazložio aktuelnom epidemijskom situacijom u Kanberi, ali i u okolnim mestima na teritoriji Novog Južnog Velsa.

– Novi Južni Vels je problematičan u okvirima Australije tokom ovog procesa.Samim tim je izuzetno problematičan i za ACT, jer smo mi jurisdikcija koja je u potpunosti okružena ovom državom, a trenutno vidimo širenje virusa i izvan šireg područja Sidneja – izjavio je Bar.

On je istakao da će samo vakcinisana Kanbera biti bezbedna za stanovništvo.

– Dobra vest je da beležimo visoku stopu vakcinacije. Jedino je sigurno da bezbedan izlaz iz ove situacijepredtsavlja što veća stopa vakcinacije protiv kovida. Samo tako možemo da imamo bezbedniji božićni period, bezbednije leto i celu 2022. – rekao je Endrju Bar.

On je naglasio i da će mere finansijske podrške biznisima i lokalnoj zajednici biti produžene i proširene, kako bi obuhvatile što veći broj ugroženih. Bar je istakao da je u ovom trenutku glavni cilj njegove vlade povratak đaka u školske klupe.

Najavljeno je da bi učenici 12. razreda trebalo da se vrate u školske klupe na početlku četvrtog tromesečja, od utorka 5. oktobra. Dve sedmice kasnije u škole se vraćaju i đaci 11. razreda, ali pod uslovom da u međuvremenu ne dođe do značajnog pogoršanja zdravstvene situacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here