Kancelarija EU na severu Kosova

0

Šef kancelarije, nazvane "Kuća Evropske unije" je italijanski ambasador u Prištini Majkl Đifoni. Prilikom otvaranja on je izjavio da je njegova osnovna uloga da učini prisustvo EU i Evropske komisije vidljivim i eifkasnim na celoj kosovskoj teritoriji.

"EU je prisutna na Kosovu s ciljem da interveniše kad god je to moguće da dođe do dijaloga da se depolitizuju pitanja i pažnja usmjeri na konkretne probleme zajednice na terenu", rekao je Đifoni, naglašavajući da imovinska pitanja, povratak i ekonomsko-socijalni razvoj ne mogu da čekaju.

 

 

Šef Euleksa Iv de Kermabon ponovio je da je Euleks tehnička misija zadužena da obezbedi vladavinu prava na celom Kosovu, uključujući i severni deo. On kaže da Euleks pokušava da unapredi kapacitete kako bi mogao da se bori protiv organizovanog kriminala i korupcije.

 

Predstavnik Kancelarije za vezu Evropske komisije na Kosovu Kjartan Bjornson izjavio je da Evropska komisija radi na poboljšanju uslova života za sve građane Kosova.

On je precizirao da je na severu Kosova Evropska komisija do sada uložila 4,6 miliona evra.

 

U Prištini otvaranje kancelarije Evropske unije doživljavaju kao uvertiru za sprovođenje strategije za sever, koju su sačinili kosovska vlada i Međunarodna civilna kancelarija.

Mediji u Prištini su objavili da su u Briselu sačinili svoj plan sa sever Kosova, koji predviđa pristup rešavanju stanja korak po korak, postavljajući tri cilja.

Prvi je da se stvori vidljivo i funkcionalno prisustvo Euleksa na severnoj strani reke Ibar, drugi je otvaranje kuće EU u severnom delu Mitrovice u kojoj dominiraju Srbi i treći da pokaže vidljivim projekte Evropske komisije, osmišljene da poboljšaju svakodnevni život ljudi na severu pokrajine.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here