AP Photo/Gerald Herbert

Košarkaši Univerziteta Kanzas Džejhoksa novi su NCAA šampioni pošto su u velikom finalu u Nju Orleansu savladali domaću ekiupu Severne Karoline rezultatom 72:69.

Kanzas je tek četvrti put u istoriji podigao trofej namenjen najboljoj koledž ekipi u Sjedinjenim Državama, a prethodno su najbolji bili 1952, 1988. i 2008.

Severna Karolina je na polovremenu duela u „Superdomu“ pred 69.423 navijača imala čak 15 poena prednosti, ali je nastavak meča doneo veliki preokret i pobedu tima koji je u plej-of ušao sa prve pozicije regiona Srednji zapad.

Gosti su trojkom Remija Martina poveli 53:50 na deset i po minuta pre kraja i uzbudljivom finišu uspeli su da se izbore, između ostalog, sa ogromnim pritiskom sa tribina. Severna Karolina je košem Brejdija Maneka došla do pola koša viška (69:68), međutim Dejvid MekKormak je vezao četiri poena i svom timu doneo kapitalnu prednost na 22 sekunde pre kraja.

Severna Karolina je imala poslednji napad da eventualno dođe do produžetka, ali, Kaznas je odlično odigrao u odbrani i veliko slavlje je mnoglo da počne.

Kanzas je u nacionalnom polufinalu Fajnal-fora savladao Viljanovu 81:65, a ekipu Bila Selfa na putu do titule predvodili su ih MekKormak (10sk) i Džejlen Vilson sa po 15 poena, Martin je dodao 14, a Kristijan Braun i Okai Agbađi sa 12, koji je proglašen i za najkorisnijeg igrača.

Univerzitet UCLA rekorder je sa 11 trofeja, Kentaki ima osam, a Severna Karolina, koja je poslednji put šampion bila pre pet godina, šest pehara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here