Karađorđeva zvezda u đubretu

0

24 sata.rs
 

GRADSKI RUDAR: D. nosi samo firmiranu garderobu

BEOGRAD – Iz kontejnera možete izvući ukusniji obrok od onoga koji ste danas imali na trpezi, pronaći bolji komad odeće, umetničko delo za svoj stan, pa čak i iskopati zlato. Naši reporteri razgovarali su sa ljudima koji gotovo sve što imaju od pokretnih stvari nalaze upravo u kontejnerima. – Nemoj da misliš da je ova trenerka koju nosim krš, to je "loto" trenerka, samo što je radna. Sve na meni je markirana roba, imam i farmerke "robi di kapa". I to je iz Dalmatinske, devojka izbacivala pune džakove, još ga snajka namirisala bre do bola – pohvalio se D, inače otac troje dece koji se izdržava rudareći po gradskim kontejnerima. – Ljudi bacaju bahato hranu. Ja sam juče našao mađarski sudžuk, 220 grama. To košta 7 i po evra, a važi do 5. januara 2015. U celofanu, vakumirano, sve komplet. Sinoć otvorim, odsečem, probam, valja. Dimljeno. Nađem tunu, italijanske špagete – priča D. o kontejnerima u srcu grada.
x Za pokojnikom mogu da ostanu neke vredne stvari kojih se rodbina i porodica rado odreknu, a vrede mnogo. – Proletos sam našao zlatnu vilicu, nisu mogli da ustanove da li je osamnaestokaratno ili dvadesetdvokaratno zlato. Zaradio sam 79 hiljada – kaže D. Za pokojnicima ostane i zaostavština koja nekada ni najmanje ne zanima njihove naslednike. Slike, knjige, medalje oni bez razmišljanja istovare u kontejner, da bi preko sakupljača i pijace ti predmeti dospeli u ruke onima koji cene antikvitete i umetnost. – Marina, moj pas, ima orden Karađorđevu zvezdu, majke mi. Sada nije tu pošto nas je policija izbacila iz jednog ulaza i razdvojili smo se. Verovatno je neki deda umro, a njegovi su to spakovali i bacili – priča jedan čovek kojeg smo zatekli u društvu D.
x Zamislite kakav je osećaj zapaliti cigaru s kraja osamdesetih godina. – Pronašao sam četiri pakle u Zmaj Jovinoj, u celofanu. Makedonska "Jugoslavija" iz 1988. Zapalio sam ih, meko pakovanje – priča D. Njegov prijatelj kroz smeh dobacuje: "Pa ti si antikvitet zapalio". D. je bio iznenađen kad je pronašao muzejsko izdanje knjiga o Tesli. – Našao sam muzejsko izdanje o Nikoli Tesli iz 1956. godine. Štampano je svega pedeset takvih knjiga, a u Srbiji ih ima pet. Kožni povez, kožni kofer… Antikvitete, izdanja i slike koje pronađem često sačuvam – dodaje D. – Moj prijatelj je našao radio iz 1938. godine i evo ga radi. Rek'o odakle te lampe, kako ti sad ako crkne neka lampa, kako ćeš to da nađeš. Kaže: 'Snaći ću se". Iznervirao ga brat i izbrisao stanice. I onda ti kad naletiš na muziku koja ti se sviđa onda tu muziku slušaš – kaže nam čovek koji je nosio dušek.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here