pixabay.com

Srpske turiste, koji su pozitivni na koronavirus, Grci vraćaju nazad u Srbiju ili ih stavljaju u karantin.

Prema pisanju više grčkih listova i sajtova, 1. jula su tamošnje vlasti obavile 1.400 molekularnih testova na putnicima koji su avionom stigli na neki od tamošnjih aerodroma, a pet lica bilo je pozitivno i to po jedna ženska osoba iz Srbije, Švedske i Rumunije, kao i dvoje Grka koji su doputovali u domovinu.

Prema protokolu koji je na snazi u Grčkoj, svi kojima nalazi budu pozitivni na koronu, a nemaju teže simptome, trebalo bi da ostanu u nekom od hotela-karantina najmanje 14 dana. U suprotnom idu u bolnicu.

Jedna porodica iz Srbije već je deportovana iz Grčke, jer je jedan njen član bio pozitivan na koronavirus. Oni su krenuli u Sitoniju, a kako je opisala Beograđanka iz te porodice za „Blic“, njihovo letovanje trajalo je samo tri dana.

Спутњик у Грчкој

Репортер Спутњика налази се у Грчкој, на плажи Кукунариес, на острву Скијатос, у друштву првих туриста из Србије

Gepostet von Sputnik Србијa am Mittwoch, 1. Juli 2020

 

„Posle određenog dvoumljenja, ipak smo rešili da krenemo na put jer smo i suprug i sin i ja bili zdravi. U nedelju smo seli u auto i pošli za Grčku“, objasnila je ona i dodala da je na granici testirana po jedna osoba iz svakog automobila sa srpskim tablicama.

„Supruga su testirali i rekli da budemo 24 sata u samoizolaciji, a da rezultate javljaju u roku od 72 časa i to samo ukoliko su pozitivni“, kazala je ona.

Nakon tri dana letovanja na Sitoniji, samo nekoliko minuta pred istek tih 72 sata, pozvali su ih i saopštili im da je njen muž pozitivan. Kako je objasnila, ispitali su ih za kontakte, kuda su se kretali, kakvo im je zdravstveno stanje i da li je osoblje hotela, restorana i marketa u kojima su bili poštovalo mere zaštite.

„Pitali su između ostalog i gde smo u tom trenutku. Mi smo tada bili na plaži i rekli su nam da momentalno idemo u sobu i da 14 dana ne izlazimo iz nje. Nakon pola sata su pozvali ponovo i rekli da ima još jedna opcija i da, ukoliko želimo, možemo da krenemo kući uz sve mere predostrožnosti: celim putem sa maskama, da ne stajemo nigde osim recimo na pumpi i gde je baš neophodno“, ispričala je ona.

Podsetimo, danas je objavljeno da su dve Srpkinje na Skijatosu, koje su na to grčko ostrvo doputovale prvim letom za tu destinaciju u ovoj sezoni, pozitivne su koronavirus i imaju lakšu kliničku sliku. Grčke vlasti su ih smestile u kovid hotel „Aris“ koji ima svrhu karantina za obolele i obe će sutra biti ponovo testirane.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime