Foto: EPA/KOEN SUYK
Magnus Karlsen

Po mnogima najveći šahista svih vremena Magnus Karlsen imao je šta da kaže posle poraza od autsajdera Ališera Sulejmanova. Istina, Norvežanin nije optužio direktno protivnika za varanje, ali se požalio da šahovska federacija ne radi svoj posao jer je Sulejmanov nosio sat na ruci.

Sulejmanov je bio dominantan i kao 606. igrač sveta uspeo je da nadigra velikog Karlsena.
Karlsen nije ostao nem posle poraza.

„Danas sam potpuno rasturen. Ne želim da optužujem svog protivnika za bilo šta – odigrao je izuzetno i zaslužio je da pobedi. Međutim, iskreno, čim sam u početnoj fazi partije video da moj rival nosi sat, izgubio sam sposobnost da se koncentrišem. Naravno, prihvatam punu odgovornost za to što nisam sposoban da se izborim sa takvim mislima, ali me neverovatno frustrira to što organizatori i dalje ne shvataju ozbiljno preduzimanje mera protiv varanja – gledaoci se šetaju okolo sa pametnim telefonima“.

Objašnjenje je da su navodno zabranjeni samo pametni satovi, ali pravila nalažu da su svi zabranjeni. I pametni i oni tradicionalni.

Magnus ovoga puta nije uputio krivicu direktno na protivnika kao što je to bio slučaj sa Hansom Nimanom, ali je jasno da sumnja da je prevara uz pomoć ručnog sata – moguća.

To je suština cele priče.

Karlsena je podržao i kolega iz vrha svetskog šaha – Maksim Vašije Legrav.

„Apsolutno sam saglasan sa Magnusom. Igrači treba da se ujedine kako bi mere protiv varanja bile zastupljene na svakom turniru. Već sam čuo neke koji zbog ovakve situacije bacaju senku na Ališerovu neverovatnu partiju“, kazao je francuski velemajstor.

Inače, poznato je kakav je skandal izbio kada je Karlsen optužio Hansa Nimana za varanje.
Sada je ponovo došlo do skandala u šahu, ali ne tako što je Karlsen optužio protivnika, već se više radilo o tome da Norvežanin želi da se predupredi bilo kakva mogućnost da dođe do varanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here